pixel

Дървесината е новият голям хит в строителството

durvesina

Крос-ламинираните дървесни панели (CLT) са здрави, стабилни, устойчиви на огън и направени от възобновяем ресурс: дърво. Те са осезаемо по-леки от бетона. По-бързо се сглобяват и получават много зелени „точки“, защото не само не замърсяват околната среда, но поглъщат въглеродния двуокис. Затова не е странно, че този материал става все по-популярен сред строителите по света.

Един разработчик на голям проект в Лондон наскоро описа ползите от дървесината в строителството пред сп. „Building Magazine“:

„Опитваме се да реализираме реставрацията на „Слона и замъка“ с мисъл за хората, планетата и естествено печалбата“, казва ръководителят на проекта Митермайер. „В сравнение с бетона или стоманата ползите от използването на дървесината за околната среда са стотици пъти по-добри. Тя е възобновяем материал. Има много малко отпадъци по време на производството. По-лесно се транспортира. Позволява ни да постигнем по-добра ефективност на тъканта, тъй като панелите си пасват толкова прецизно, че спестяват пари от отоплителната система“, казва той. „Има драматични ползи и от гледна точка на програмата. Освен това е много по-безопасно за издигане“.

Първата сграда в проекта била построена само от 8 работници – в сравнение с 60 или 70, които биха били необходими при градеж с бетон. Самият процес е отнел 12 дванадесет седмици, вместо 20.

Въпреки това крос-ламинираните дървесни панели са все още скъпи в сравнение с бетона.

„По отношение на общата равносметка Митермайер казва, че CLT е по-скъпа от бетона или стоманата, но това се балансира от спестяванията, които осигурява…. В момента е налице груб паритет на разходите – спрямо бетона и стоманата“ – казва той. По думите му при боравене в по-големи мащаби разходите ще спаднат още“.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: