Чикаго превръща западнал квартал в еко-комплекс

chikago

Южната част на Чикаго – един от центровете на афро-американската култура в Съединените щати и някогашен дом фабрики, бълващи отровен смог и промишлени месопреработвателни предприятия, днес е на път да се превърне в един от най-големите градски еко-райони в света. През следващото десетилетие „Планът за зелени и здравословни квартали“ ще се опита да съживи местната общност с микс от градско земеделие и нови, щадящи околната среда предприятия.

chikago

ЧикагоЕнгълуд, Вашингтон парк и Уудлоун са квартали, които някога са били дом на процъфтяващ уличен живот, съсредоточен върху оживен местен бизнес с известните сцени от джас и блус сцената на1950-те и 1960-те години. Бавно и постепенно големите индустрии, които формират икономическия гръбнак на региона, напускат зоната и от 1980г. областта запада. Престъпност, бедност, насилие и наркотици бележат ежедневието на това място, макар че през последните години се наблюдават признаци на промяна.

„Планът за зелени и здравословни квартали“ е градска инициатива, която е и проява на едно масово движение за промяна. Възраждането на градското земеделие като че ли вече се случва на това място, особено благодарение на организации като „Growing Home“, която обучава местните жители как да си отглеждат хранителни продукти сами. Има и редица други градски ферми. Те и свързаните с тях фирми са в основата на новия план, който е съсредоточен около създаването на велоалея и пешеходна алея, които да послужат като зелена артерия, даваща живот на бъдещата главна улица в южната част на града.

chikago

fdfsdf

chikago

sdgfsdg

chikago

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: