pixel

Четвърта година спад в цените на жилищата

имот

Източник: standartnews.com

Цените на жилищата са се понижили и през 2012 г., която е четвърта поредна година на спад. През 2009 и 2010 г. поевтиняването беше с двуцифрени проценти, докато през 2011 и 2012 г. анализаторите говореха за стабилизиране на сегмента, но въпреки това спадът продължи, макар и с под 5%. Това сочи анализ на специализирания сайт imot.bg.

За четвърта поредна година през 2012 г. пазарът на жилища в София и по-големите градове се движеше от необходимостта. Клиентите купуват, защото имат нужда от свой дом, а собствениците продават, защото са им необходими пари в брой. Заради това се вижда и спад в цената.

През миналата година поевтиняването на жилищата в София е между 4% и 6%. Сред изключенията е районът „Докторски паметник“, където поевтиняването е средно с 15%. Почти няма квартали, в които да има ръст в цените. Само в „Мусагеница“ квадратният метър се е повишил от 5% при 3-стайните апартаменти до 13% при гарсониерите. Най-силен интерес от страна на клиенти през изминалата година имаше отново към двустайните жилища. При тях се отчита спад в цената в над 70% от кварталите.

Прогнозите за 2013 г. са за стабилизиране на пазара и достигане на дъното в цените.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: