pixel

Биотехнологии и зелена енергия в „София Тех парк”

techno

Източник: monitor.bg

Първият по рода си у нас научно-изследователски център „София Тех Парк” ще събере на едно място компании и изследователски общности в секторите зелена енергия, сградна ефективност, био и компютърни технологии и комуникационна сигурност. Това съобщи вчера Елица Панайотова – директор на компанията, която ръководи проекта.

Планира се „София Тех Парк” да отвори врати в края на 2015 г., когато ще приключи първият етап от реновирането на старите сгради на 4 км в столицата и изграждането на новите. За целта са предвидени 50 млн. евро, като 42,5 млн. евро са осигурени чрез ОП „Конкурентоспособност”, а националното съфинанси ране е в размер на 7,5 млн. евро Развитието на проекта ще е поетапно, в продължение на около 20 г. Започва се с изграждането на бизнес инкубатор и високотехнологичен форум за конференции, срещи, обучения и неформални разговори между представителите на различните компании.

В близост ще бъде вдигнат и музей на името на Джон Атанасов, в който да се демонстрират всички нови продукти. Около 30% от предвидените средства ще бъдат използвани за обзавеждането на лаборатории в областта на киберсигурността и биотехнологиите.Цялата площ, върху която ще се изгради „София Тех Парк”, е 270 дка. Чрез реорганизация на движението на 4-и км работещите там ще могат бързо и лесно да стигат до останалите институти на БАН, разположени зад спортната зала „Армеец”. Така ще се постигне по-бърз и лесен обмен на идеи и знания с академичната общност„Компаниите в технологичния парк ще си партнират както с учените от БАН, така и с почти всички университети, няколко министерства и неправителствени организации”, обясни още Панайотова. По думите й в средата на следващата година вече трябва да са ясни фирмите, които ще се настанят в бизнес инкубатора.„Изграждането на научно-технологичен център е важна част от развитието на иновациите в една държава. След старта на този проект, вече има идея за създаването на хай-тех парк и в покрайнините на Пловдив”, отбеляза Реналдо Мандметс от ЕК, който пристигна в София специално за подписването на договора за финансирането на „София Тех Парк” между създаденото за целта дружество и МИЕТ, което се състоя вчера.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: