Асфалтираха нов тротоар в София заедно с дърветата

durveta-v-asfalt

Гражданската организация “Спаси София“ алармира за некачествен ремонт на столичния бул. “Владимир Вазов“, при който асфалтът е положен буквално около дърветата.

„Ето как се ремонтира бул. Владимир Вазов – най-амбициозния и мащабен ремонт на Общината през тази година, струващ колосалните 13,5 милиона лева. Оставяме настрана факта, че сега булевардът се ремонтира по стара регулация, която не е съобразила предстоящото строителство на метрото, но за сметка на това щедро включва вече станалото традиционно крайно мърляво изпълнение на тротоарите“, заявиха от „Спаси София“ в профила си във Фейсбук и публикуваха снимки.

От организацията настойчиво напомниха на Столична община, че в правомощията (и задълженията ѝ) е незабавно да нареди на изпълнителя да преправи некачествените настилки за своя сметка. Иначе, според тях, това ще ще е поредният пример във вече безкраен списък на ремонти, които се разпадат буквално месеци след тяхното завършване.

Според „Спаси София“ това не са обещаните миналата година видими резултати, а такива, предполагащи незабавни оставки.

„Бихме искали да призовем и всички общински съветници в Столичен общински съвет да обръщат по-сериозно внимание на проблемите с инфраструктурата, да следят за качеството и да изискват корекции и санкции навреме. Тяхната функция не е да гласуват под строй в залата, а да бъдат очите и ушите на софиянци“, заявиха още от организацията с нестопанска цел.

След като снимките бяха разпространени в медиите, дърветата бяха отрязани от Зелени системи. Започна и изрязване на асфалта около дърветата. От фирмата изпълнител обясниха, че процедурата е такава и в последствие асфалтът се изрязва, съобщи bTV.

Гергин Борисов от „Спаси София” обаче заяви, че така оправдават грешката си.

„Това не се прави така и ако тези дървета не са включени в проекта, изобщо не трябва да ги има и е трябвало да бъдат заедно с целите им корени отстранени още преди да се положи асфалт”, заяви той.

Проверка на община Подуене потвърди, че става въпрос за липса на координация между изпълнителя и надзора – фирмата е избързала с асфалтополагането.

Кметът на района Ева Митотва коментира, че ще бъде преасфалтирано за сметка на изпълнителя. Според нея казусът е резултат от лоша организация на фирмата и те сами ще понесат финансовия резултат. Кметът допълни, че наказанието е 20% от цената на договора за конкретния участък от 500 м.

Същият случай и във Видин

Миналата година подобен казус имаше и във Видин – новият асфалт по тротоара на улица „Цар Александър II“ беше положен също плътно до дърветата. Тогава управителят на фирмата по озеленяване в града Даниела Димитрова коментира, че това е недопустимо.

„Най-добрият вариант е изобщо да не се допуска такова асфалтиране, защото е възможно прегаряне на кората на дърветата“, заяви тя.

Димитрова уточни, че е направена препоръка, след като се асфалтират тротоарите, асфалтът да се изсече около дърветата, за да може те да получават вода.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: