pixel

Архитектура, вдъхновена от калиграфията

inkstone-house

Шанхайското студио Archi-Union Architects черпи вдъхновение от традиционната китайска калиграфия за най-новия си проект – културен център в провинция Сичуан, с керемиден покрив, който се „излива“ в централен двор. Културенният център Inkstone House  е разположен в Anren, древен град в окръг Dayi. Архитектите Archi-Union проектират сградата с почит към наследството и обичаите на този район.

inkstone-house

Формата на центъра се основава на камъка за мастило, използван в традиционната китайска калиграфия, който има кухина, задържаща вода, вградена в повърхност, използвана за смилане на мастилото. Структурата на сградата също се позовава на традиционната китайска архитектура, със стабилна основа, поддържаща покрив, който се модернизира за 21-ви век в по-гъвкава и динамична форма.

inkstone-house

Покривът се навежда към вътрешния двор чрез елегантна извивка, за да свърже границата на небето и земята, и да преосмисли елементите на мястото и взаимовръзката им.

inkstone-house

Сгушена в рамките на типично селска обстановка и достъпна по пътека, която минава през гората, Inkstone House ще служи като демонстрационен център за бъдещото възстановяване на района Linpan. Местните власти си сътрудничат с Overseas Chinese Town Holdings Company за планове за интегриране на градското развитие в традиционния контекст на Linpan.

inkstone-house

Тухлената конструкция е издигната над земята, за да се запази естествената екология и местообитанието на местните животни и е покрита с покрив от шифер, който се отличава с големи надвиснали стрехи. Вътрешната повърхност на покрива се спуска към централен двор, съдържащ група езера. Във вътрешността на културния център на приземния етаж са разположени рецепция, изложбена площ, конферентна зала и съответните спомагателни функции.

inkstone-house

По вътрешната страна на тухлената външна стена се изкачва стълбище до остъклено пространство, което дава възможност да се разгледа пейзажа, както и вътрешността на двора.

inkstone-house

Първият етаж съдържа серия от многофункционални помещения, които могат да се използват за различни функции като дегустация на чай, музика, хранене и игра на шах. Основните строителни материали за културния център са ламинирано дърво, рециклирана тухла и шифер. Тези типични строителни материали се комбинират с цифрови методи за производство, за да се създадат съвременни форми.

inkstone-house

Тухлената фасада на сградата е сглобена, за да се намали времето за строителство. Повърхността с площ от 1 000 квадратни метра е разделена на повече от 400 единици, които са построени от роботи в завода, преди да бъдат транспортирани до обекта и сглобени.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: