pixel

”Александър Невски” протече, ремонтът се бави

aleksandur nevski

Катедралният храм „Свети Александър Невски” протече. Кубетата му са пробити, при по-обилен валеж вадички се стичат по стенописите от върха надолу.

Въпреки плачевното състояние на най-големия действащ храм на Балканския полуостров, Светият синод все още не е обявил обществена поръчка за ремонта му, а след това и за самата реставрацията на зографията. Към момента за тези дейности са събрани 20,7 млн. лева, съобщава „Монитор“.

Работата обаче все още не е започнала, тъй като теренът не е заснет и няма изготвен проект, каза настоятелят на катедралата Тивериополският епископ Тихон.

Общо 20 млн. лв. от държавния бюджет за тази и за следващата година са предвидени за възстановяването на сградата. Други близо 20 хил. лв. са даренията от частни лица, към сумата се прибавят и 43 хил. лв. от кампанията на БНТ 2 „Да върнем блясъка на храма“.

Сред дарителите е 75-годишната Мария Николова, която е заделяла с години от пенсията си за благочестивата кауза. Патриарх Неофит участва с хиляда лева, епископ Тихон – с 999 лева, и четиримата настоятели на храма – всеки с по 998 лева. По сметката на „Св. Ал. Невски” са внесени и 35 000 лв. дарение от дядо Добри, съобщава .

Независимо, че те не са по перо „реставрация”, могат да се използват, тъй като благодеятелят не е посочил точно за какво да се вложат. Единствената му воля е да са за катедралата.

„Нямаме нито един проект, не са ни приведени и милионите“, коментира проблема завеждащият „Стопанско-икономическият отдел” в Светия синод отец Василий Сарян.

Средствата за проекти не се привеждат предварително, а когато се отчете етап, припомниха финансисти.

Отец Василий обяви, че синодът разчита и на проект за реставрация на сгради – паметници на културата, който се задвижва от Столична община с евросредства. Мерките по него се очаква да бъдат отворени в началото на следващата година, съобщава dir.bg.

Тържествена света литургия по повод храмовия празник в храм-паметник „Св. Александър Невски” отслужи вчера патриарх Неофит. В службата взеха участие още митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Маркианополският Константин, Тивериополският Тихон и Браницкият Григорий.

След Литургията епископ Йосиф обяви, че дарява 1000 долара за реставрацията на храма. В следващите месеци българи зад Океана също ще приведат лични дарения.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: