pixel

Адаптивен материал може да намали соларните разходи наполовина

solarni

Нов материал, съчетан с евтина система за проследяване, може да осъществи обещанието за евтина концентрирана слънчева енергия.

Материалът със специфични оптични свойства, които се променят, за да уловят повече входящи слънчева светлина, може да намали цената на слънчевата енергия наполовина, според Glint Photonics – новостартираща фирма, наскоро финансирана от щатската Агенция за усъвършенствани изследователски проекти в областта на енергията (ARPA-E).

Адаптивният материал на Glint значително намалява разходите за системите за проследяване, използвани при някои видове на слънчева енергия. Материалът променя своята светлоотразяваща способност в отговор на топлината от концентрираната слънчева светлина. Това става по начин, който дава възможност за улавяне на светлината, която идва под най-различни ъгли през целия ден.

Известно е, че фокусирането на слънчевата светлина дава възможност да се използват по-малки, по-евтини слънчеви клетки. Но това обикновено се прави чрез системи от лещи или огледала, които трябва да се движат според движението на слънцето в небето, за да се гарантира, че концентрираната слънчева светлина остава фокусирана точно върху клетките. Необходимото за това оборудване, както и голямото количество стомана и бетон, необходими за стабилността на апаратурата, правят подхода доста скъп.

Светлинният концентратор на Glint има две части. Първият е масив от тънки, евтини лещи, които концентрират слънчевата светлина. Вторият е от лист стъкло, който служи за допълнително концентриране на светлината – до 500 пъти – като „събраната“ в него светлина се концентрирана в неговите краища.

Стъкленият лист е покрит с рефлективен материал от предната и задната страна, така че хваща „в капан“ светлината вътре в стъклото. Едната от тези страни е покрита с адаптивно вещество, направено от Glint. Когато лъч концентрирана светлина от масива лещи достигне до материала, той се загрява. Загрятата част спира да отразява светлината. Това от своя страна позволява на светлината да влезе в стъкления лист. Материалът остава светлоотразяващ навсякъде другаде, освен на затопленото място. Така светлината бива хваната „в капан“ и остава вътре в стъкления лист, отразявайки се вътре, докато достигне тънкия ръб на стъклото. Там я чака малка слънчева клетка, готова да я поеме за генериране на електричество.

В продължение на целия ден лъчът светлина променя ъгъла си и материалът се адаптира, като винаги позволява на светлината да влиза там, където идват лъчите.

Шефът на Glint Питър Козодой казва, че слънчевата енергия от тези устройства може да струва наполовина в сравнение с електричеството, генерирано от най-добрите конвенционални соларни панели.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: