Ян Махачек: 5×5 с Rigips – каква е тайната за създаването на една успешна марка?

rigips

През 2020 г. групата Saint-Gobain празнува 25-тата годишнина на своята марка Rigips на българския пазар. През 1995 г. международният производител на гипскартон Rigips стартира своята дейност в България и сега е една от най-разпознаваемите марки в областта на строителството. През всичките тези години Rigips е част от много емблематични проекти в България. Предоставяйки системи и решения, компанията си изгради позиция на предпочитан доставчик и доверен партньор на своите клиенти.

Yan

За да отбележим тази годишнина направихме поредица от интервюта с част от топ мениджмънта на компанията в България, за да разкрием интересни факти за развитието на марката през годините.

Започваме с изпълнителния директор на компанията Ян Махачек.

1. Какво е първото нещо, което Ви идва на ум, когато чуете Rigips?
Заводът за гипскартон в Мелник, Чехия. Това е първото място, където видях производството на Rigips. Всъщност, до преди няколко години Rigips България внасяше с влакове гипскартон точно от този завод. Дори сега продължаваме да внасяме от там някои специализирани плоскости като Glasroc X и Rigistabil.

rigips

2. Преди да станете изпълнителен директор на Saint-Gobain България сте работили 10 години на различни ръководни позиции на централно ниво в Източна Европа. Във Вашата страна Rigips е нещо повече от марка, тя е институция. Можете ли да изберете една от многото иновационни системи, които Rigips Чехия е разработила и която бихте искали Вашият екип да направи по-популярна тук в България?
В Чехия имаме много системи с Rigistabil за сглобяеми къщи. Като под много имам предвид, че покриваме всичко от пожарозащитата до системи за носещи стени. Ще бъде чудесно, ако можем да популяризираме тези устойчиви, енергийно ефективни и достъпни къщи в страна, в която зидарията е традиционен метод за строителство.

Rigistabil

3. Rigips е една от най-иновативните марки в света с множество патенти. Кажете ни три нови продукта, с които се гордеете.
Само три? Добре тогава – Glasroc X, Habito и Rigistabil.

4. Като част от Saint-Gobain, Rigips има голямото предимство да разработва цялостни системи заедно с Isover и Weber. Вече има много примери за такива иновационни системи. Планирате ли да продължите в тази посока?
Да, предоставянето на цялостни решения е едно от основните ни предимства. Saint-Gobain е една от най-иновативните компании в света. Всяка година нашите отдели за развитие регистрират над 400 патента. Всеки четвърти продукт, произведен в заводите на Групата, не е съществувал преди пет години. Така че групата определено ще продължи да предоставя не само продукти, но и цели системи.

5. Според Вас кое е най-ценното качество на Rigips в България?
Екипът. Те са успели да създадат невероятно взаимодействие помежду си и работят като един цял механизъм, а не различни отдели. Това е нещо наистина важно за създаването на успешен бизнес и ще продължим да го развиваме и през следващите 25 години.

Rigips

Сен-Гобен България

В България Saint-Gobain е представена от направленията Ecophon, Isover, Rigips, Weber и представителствата Glass, Formula и PAM. Компанията разполага с два завода на територията на страната и има 96 служители.

Прочетете също: