pixel

4 млн. лв. за училищни ремонти в бюджета на София през 2014 г.

ремонти

Тази година са инвестирани около 6 млн. лв. в ремонти на училища и детски градини в столицата. 2 млн. лв. са от междуведомствената комисия, около 4 млн. лв. от бюджета на София. Това съобщи кметът Йорданка Фандъкова, която посети ремонтираното 32-ро СОУ „Св. Климент Охридски” в район „Възраждане”. „Това е много изстрадан ремонт. Трябваше да видите как изглеждаше етажът преди това. Училището е едно от тези, в които строителните дейности продължиха  след 15 септември. Имаше провиснал таван и конструктивни проблеми. Трябваше да помислим първо за сигурността на децата. Да се вземат всички необходими мерки. Ефект е постигнат и от гледна точка на това, че децата имат вече повече класни стаи, красиви и уютни“, каза кметът. Цялостното преобразяване на последния четвърти етаж е струвало около 400 000 лв., от които 300 000 лв. са осигурени от Столичната община, а останалите от училището. Направени са нова библиотека, компютърен кабинет, стая по музика, нови тоалетни. Осветлението е енергоспестяващо, отоплението ще бъде с климатици.

Фандъкова посочи, че общо 167 училища и детски градини са получили средства за конструктивни укрепвания и ремонти след миналогодишното земетресение.

„На много места сме се дали и ние пари, за да се получи по-добър ефект. 18-о училище получи 19 хил. лв. от Междуведомствената комисия за защита на населението от бедствия и аварии за конструктивен ремонт и над 100 хил. лв. от общината, за да се възстановят и елементи от фасадата на сградата, която е паметник на културата. Около 1 млн. лв. са инвестирани само за да се подготвят проектите за енергийна ефективност. 4 млн. са заложени за догодина в проектобюджета, за да може заедно с европейските средства по фонд „Козлодуй” цялостно да се санират 23 детски градини и училища“, информира Фандъкова.

По думите й образователната инфраструктура има нужда от огромни средства. В последните години са вложени над 100 млн. лв. за подобряване на базата на училища и детски градини, без в сумата да се включват средствата за строителството на нови сгради. В момента се ремонтират девет училища и детски градини, провеждат се процедури и за нови, като само в район „Възраждане” са в ход процедури за обновление на три училища.

Източник: vestnikstroitel.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: