pixel

2 500 души строят каскадата „Горна Арда“ за пет години

арда

Строителството на каскада „Горна Арда“ се очаква да започне от средата на 2014 година, съобщи областният управител на Кърджали Бисер Николов, цитиран от bTV.

Енергодружеството EVN е собственик на 70 на сто от цялостния проект, а останалите 30 на сто са на НЕК.

Проектът предвижда изграждането на три хидровъзела в горния участък на река Арда – язовирите „Мадан“, „Ардино“ и „Сърница“. Те трябва да са с обща инсталирана мощност 174,2 мегавата и средногодишно енергийно производство 4400 гигават часа.

В зависимост от работната схема е заложено срокът за изпълнение на каскадата „Горна Арда“ да е от три и половина до пет години. Очаква се на обектите да бъдат ангажирани целогодишно около 2500 души – предимно специалисти в язовирното проектиране и строителството.

С изграждането на трите язовира ще се оживи икономическото развитие на региона, а акваторията на изкуствените езера ще е обект на развиващ се туризъм, очакват от областната управа.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: