pixel

107 европроекта може да бъдат загубени

евро

Източник: trud.bg

250 млн. лв. от оперативна програма “Регионално развитие” може да “изгорят”, ако не се пренасочат спешно към други проекти. Това се разбра след края на заседанието на комитета за наблюдение на оперативната програма.

“Става въпрос за 84 проекта на 51 общини и 23 проекта на министерства и агенции. Ако не вземат мерки да ускорят работата до края на годината, сме в риск от загуба на пари”, каза шефката на управляващия орган на програмата Деница Николова.

След анализ на ситуацията комитетът реши да предложи на Брюксел един голям проект, който да замести многото рискови. Това е изграждането на софийската Северна скоростна тангента – 17-километрова отсечка от Околовръстното, която свързва входа в столицата откъм магистрала “Хемус” и бъдещия изход към магистралата за Калотина. Нейната предварителна стойност е точно 250 млн. лв., каза вчера шефът на управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров.

Проблемът е, че проектът ще трябва сериозно да се преработи, защото в сегашния вид става въпрос за ново трасе. Досега се знаеше, че тази отсечка ще се финансира по програма “Транспорт”, която е предназначена за изграждане на нови пътища, докато по “Регионално развитие” може само да се ремонтират съществуващи отсечки. Николова и Лазаров обаче са убедени, че ще получат “да” от Европейската комисия.

“На 110 процента подкрепям предложението за северната тангента, иначе парите ще се загубят”, каза вчера шефът за България в дирекция “Регионална политика” на ЕК Карстен Расмусен.

От справка, предоставена на “Труд” от кабинета на евроминистър Илияна Цанова преди дни, става ясно, че дори ако Брюксел одобри преместването на този проект от една програма в друга, пред риск от загуба остават още около 7,3 млн. евро.

За програмата, която ще замести “Регионално развитие” за периода 2014-2020 г., сме поискали от ЕС пари за рехабилитация на 2000 километра пътища. Това ще струва около 500 млн. лв. Приблизително толкова има и в сегашната.

Разместват се и социални европари

Социалното министерство е взело мерки, за да намали максимално риска България да загуби в края на 2013 г. пари за заетост и обучения от оперативната програма “Развитие на човешките ресурси” (ОПРЧР). Това увери ресорният министър Деяна Костадинова вчера.

Под заплаха са 105 млн. евро. Вчера Костадинова каза, че са взети мерки за по-ускорено разплащане. Втората стъпка е парите, които има опасност да се загубят, да се насочват към програми, към които има голям интерес. До края на април са наваксани например забавените плащания по схемите “Аз мога” и “Аз мога повече” за общо 5 млн.лв.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: