pixel

Южен поток“ търси подизпълнители у нас

газпром

“Газпром” се надява до края на годината да намери главни подизпълнители в България и Сърбия за изграждането на европейската част на газопровода “Южен поток”. Това съобщи на конференция в Милано зам.-директорът на отдела за управление на проекти на “Газпром” Александър Сиромятин.

Конференцията “Южен поток: Еволюцията на един газопровод” бе организирана от независимата информационно-анализаторска група “Natural Gas Europe”.

До края на годината ще бъдат проведени конкурсни процедури и в двете държави. Сиромятин уточни, че конкурсът в България е открит за чуждестранни компании и изрази увереност, че италианските компании също ще участват.

По думите му всички планирани срокове за изграждането и пускането в експлоатация на “Южен поток” се спазват. В края на 2015 година първото синьо гориво по този газопровод ще постъпи в България. В края на 2016 година са планирани първите доставки в Италия, а през 2017 година доставките ще се изпълняват в пълен обем, посочи Сиромятин.

Според зам.-министъра на енергетиката на Русия Анатолий Яновски преговорите между ЕС и Русия, които се водят в момента, ще осигурят решение на проблемите, които поставя спазването на Третия енергиен пакет. Досега те се разглеждаха като пречка за почване на строителството на газопровода.

“Южен поток” представлява дългосрочно решение за сигурността на доставките на енергия за всички европейски граждани благодарение на пряката връзка между клиенти и най-важните газови находища в света, намиращи се в Русия”, каза заместник-министърът. Той допълни и че газопроводът елиминира риска от транзита.

“Южен поток” ще бъде дълъг 2385 км и ще преминава през България, Сърбия, Унгария и Италия. Общата инвестиция в него ще бъде 17 млрд. евро, а годишният капацитет – 63 млрд. куб. метра газ. Половината от този капацитет е предназначен за италианския пазар.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: