pixel

Университетската сграда в Сингапур

universitet

Дизайнерът Thomas Heatherwick завърши новата университетска сграда в Сингапур, състояща се от 12 кули, наподобяващи гигантски пащърнак. Базираното в Лондон Heatherwick Studio си сътрудничи с местната фирма CPG Consultants при изграждането на учебния център – нова осеметажна учебна сграда към технологичния университет Нанянг.

За да се избегне създаването на „километрични коридори, свързващи подобни на кутии зали за лекции”, сградата е проектирана като грозд от изтъняващи към основата си кули, ограждащи обширен атриум. Оригиналната идея е да се съчетаят учебни съоръжения с обществени площи, включително балкони, градини и отворени коридори, с цел насърчаване на колкото се може повече възможности за взаимодействие между персонал и студенти.

12-те кули приютяват общо 56 овални класни стаи. Според дизайнерите, нейерархичната овална форма – без каквито и да е ъгли или ясно обособени лице и гръб – ще поощри сътрудничеството по време на обучителния процес.

Облечени с извити бетонни панели, кулите са декорирани с несиметрични хоризонтални ивици, създадени с помощта на 10 регулируеми силиконови форми за отливане. Текстурата придава на всяка кула вид на кореноплоден зеленчук, въпреки че самите дизайнери оприличават външния изглед на сградата с мокра глина.

Балконите се разширяват около вътрешността на кулите и стават по-големи към върха на сградата, предлагайки изглед към атриума. Това пространство е естествено вентилирано и позволява на въздуха да циркулира свободно, съобщава arhitektura.bg.

Кулите се издигат от земята върху 61 наклонени бетонни колони, всяка от които е декорирана с вълнообразна текстура и малки пространства със засадени растения заобикалят много от тях. Едновременно с това, бетонните стени, заобикалящи стълбищната и асансьорна част, сместени във вътрешността между кулите, са изографисани с повече от 700 рисунки от художник-илюстратора Сара Фанели, с изображения от науката, изкуството и литературата.

Проектът е част от по-голяма разработка за обновяване на кампуса на технологичния университет Нанянг, който с повече от 33,000 студенти, е един от най-големите държавни университети в Сингапур.

Проектът е изграден под ръководството на CPG Consultants, докато дизайнът е дело на Heatherwick Studio. Въпреки че е дипломиран продуктов дизайнер, през последните години Heatherwick тенденциозно се захваща с все повече архитектурни проекти.

universitet

gdafhgadf

universitet

hadfh

universitet

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: