pixel

Укрепват аварийно 8 стари сгради във Варна

varna

Oсем стари сгради центъра на Варна, които са паметници на културата, трябва да бъдат укрепени аварийно, защото представляват опасност за минувачите. Това сочи доклад на общината от обследването им, съобщи „Монитор“.

Главният архитект на Варна е издал уведомителни писма до собствениците на имотите.

Сградите са с олющени мазилки, оголени метални и дървени конструкции, графити по стените и окабеляване, затревени балкони, течове и влага.

Имотите се намират на булевардите „Мария Луиза“ и „Княз Борис I“ и на улиците „Цариброд“, „Братя Миладинови“, „Драгоман“ и „Шипка“.

Къщата на ул. „Братя Миладинови“ № 3 някога е била дом на композитора и диригент Светослав Обретенов. Днес обаче, първият етаж на сградата е с променена автентичност, покривът е пропаднал, разрушена е дървената конструкция, а мазилката, пластичната украса и корнизите са в окаян вид.

Предвид състоянието й, до седмица на сградата трябва да се направи цялостно обследване и и да се забрани достъпа в нея.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: