pixel

Строят супермодерна онкоболница в София

onkobolnitza

Вече има готов проект за строежа на нова супермодерна болница за лечение на левкемии и лимфоми в София.

Това съобщи директорът на Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания проф. Славчо Тошков, цитиран от в. „Преса“.

По думите му, проведени са и разговори със столичния кмет Йорданка Фандъкова и главния архитект Петър Диков.

За строежа ще са необходими между 7 и 10 милиона лева, като част от средствата може да дойдат от дарения и от чужбина. Три страни вече са изразили готовност да спонсорират проекта, допълва изданието.

Два са вариантите за терен на новата болница. Единият парцел е в двора на настоящата Национална онкоболница в кв. „Дървеница“, а другият вариант е да се ползва дворът и сградата на Инфекциозна болница на бул. „Иван Гешов“.

„Сега правим по 100 трансплантации на хемопоетични стволови клетки годишно, а в новата болница ще може да спасяваме двойно повече пациенти с левкемия“, заяви проф. Тошков.

Около 1600 българи всяка година се разболяват от левкемия, лимфом или друго хематологично заболяване.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: