Строителният техникум е единственото ни училище, създадено със закон

Tehnikum

През 2020-а се навършват 110 години от появата му и 90 години от издигането на сградата, обявена за архитектурен паметник

110 години са изминали от създаването на първото строително училище в съвременна България. И до днес се възхищаваме на забележителните ни градове, с техните площади, църкви, мостове, създадени от българските строители. През тези години на чиновете на Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“ са седели и чертали общо 25 000 специалисти по строителство и архитектура, водно строителство, транспортно строителство, геодезия, парково строителство и озеленяване, брокер на недвижими имоти.

По думите на инж. Доротея Дончева, настоящият директор на техникума, това е единственото училище у нас, създадено със закон (с Указ №7 на княз Фердинанд, 1909 г., се утвърждава Закона за народното просвещение).

В закона са описани предметите, които ще се учат в новосъздаденото строително училище. Освен общообразователните дисциплини в програмата са включени също графостатика, якост на материалите, графично изкуство, техническо чертане, естетика, градоустройство, домостроителство, шосейно дело, водоснабдяване и канализация, отоплителна техника.

Училището започва своята история като клон на Първа мъжка гимназия с два отдела: инженерен (строителен) и земемерен. Първият випуск е от 40-ина курсисти, но с времето учениците  все повече се увеличават. Дори през военния период те наброяват около 1500 младежи. На 5 юни, 1925 година – 15 години след създаването на училището, е направена първата копка от строителството на днешната гимназия по архитектура строителство и геодезия на бул. „Евлоги Георгиев“. Сградата никога не използвана за друго, освен за училище, казва инж. Дончева.

На 1 януари 1930 г. училището вече е в новата сграда.

Тази учебна година  се навършват 110 години от създаването на гимназията (позната като Строителния техникум). Училището се помещава в сградата на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, създадена специално за целта и никога не е използвана за друго.

Днес зданието е архитектурен паметник.

След изследване на Съюза на архитектите и на специалисти от БАН се предполага, че е проектът е на арх. Пенчо Койчев.

Освен преподаватели в УАСГ, сред известните личности, учили тук, са спортистката Светла Оцетова, певецът Васил Найденов, ген. Кирил Войнов, Евтим Милошев…

bnr.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: