pixel

Строителни проекти в Москва – поглед отвътре към един растящ град

Evolution Tower

Строителна индустрия в Москова процъфтява от началото на 21 век. Повече от 150 сгради с височина най-малко 100 метра създават вълнуващ контраст с традиционните архитектурни акценти в града. Москва е единственият град в Европа, който е сред първите 10 в света по брой сгради с височина от 100 или повече метра. Местният експерт Сергей Смирнов, старши мениджър продажби в ThyssenKrupp Elevator в Москва, е съпътствал строителния бум от самото начало.

„Винаги съм живял в Москва. Като човек, който познава и останалия свят, мога да кажа, че Москва се характеризира с особено големи мащаби на строителството. Докато в други страни има отделни строителни проекти, в Москва се строят цели квартали.“

City of Capitals

Причини за нарастващия брой строителни проекти

Единственият мегаполис в Русия се нуждае от повече пространство за жителите и бизнеса, поради непрекъснато нарастващото население (от 10 на 12 милиона от 2000-та г. насам). Причините за са икономическият капацитет и богатството на мегаполиса, в Москва са концентрирани множество големи руски компании. Това е най-богатият град в Русия, а в световен мащаб също заема едно от челните места.

Силните позиции на бизнеса водят след себе си трудова миграция. Множество служители с високи доходи са сред потенциалните клиенти за строителния бизнес. Тук живеят голям брой богати руснаци, които също определят търсенето на пазара на жилища, а в момента то е огромно. В Москва има 134 фирми за недвижими имоти.

OKO Residential Tower

Модерен силует – исторически чар

Линията на хоризонта в Москва е едновременно модерна и историческа, което прави гледката особено вълнуваща. Мегаполисът има седем от десетте най-високи сгради в Европа, както и сгради, които впечатляват с индивидуалната си визия. Примери за това са извитата кула на Evolution и подредените блокове на City of Capitals.

Според Смирнов градът е запазил историческия си чар и същевременно предлага нещо ново: „Старите квартали в центъра запазват предишния си стил, докато новите хармонично се вписват в цялостния архитектурен облик. Бих описал преобладаващия стил в Москва като смесица от нюйоркски небостъргачи (началото на 20 век) и сталинистка архитектура (средата на 20 век).“

Mercury City Tower

Днес Москва привлича редица световноизвестни архитекти като Herzog & de Meuron, Dyer, Adrian Smith и други, които създават тук своите атрактивни и вълнуващи проекти.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: