Строителен бум и нови инвестиции в Пловдив

plovdiv

Вълна от инвестиции от Западна Европа и бум на строителството на офис площи от висок клас в Пловдив и региона се очакват в следващите няколко години. Това заяви в интервю за Дарик радио зам.-кметът Стефан Стоянов.

Той бе категоричен, че с темповете, с които се развива IT и аутсорсинг индустрията, в следващите няколко години Пловдив ще има нужда от нови над 100 хил. кв. метра офис площи от най-високите класове А и А+.

„Инвестициите от Западна Европа пък се очаква да дойдат покрай много бързо и добре развиващият се проект „Тракия икономическа зона“, който обединява в себе си шест индустриални зони“, допълни Стоянов.

В Пловдив предстои да бъде изграден парк „Образование и високи технологии“, който включва в себе си чуждоезично висше учебно заведение. То ще даде възможност за привличане на студенти от държави като Германия, Италия и Англия.

Само през 2015 г. се очаква да заработят 2 нови завода в Радиново, които ще дадат работа на над 5000 човека, уточни зам.-кметът. По отношение на Китай и азиатския пазар Стоянов обясни, че са положени правилните основи, но не трябва да се очакват бързи резултати, съобщава dir.bg.

„Връзките ни с Китай имат за цел привличането на инвестиции в сферата на високите технологии, но икономическият ефект от тях ще усетим едва след няколко години. Твърде рано е да очакваме от там инвеститор, който да вложи 40-50 млн. евро в региона, но основите за това са положени вече“ коментира още зам.-кметът.

До няколко години се очаква и сериозно увеличение на потока от китайски туристи в града и региона. Трудностите там идват от липсата на директна авиолиния между България и Китай, както и особеностите на азиатските туристи, които предпочитат да посещават по няколко държави при визитите си в Европа.

Това е и причината вече да се работи в посока на разработване на общи туристически пакети със съседни на България държави.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: