Строежът на руския спа комплекс в Сапарева баня замря

spatzentur

Работата по издигане на центъра за рехабилитация “Преображение” в Сапарева баня е спряна. Комплексът се строи с пари на руския държавен фонд “Закон, справедливост и милосърдие”. На обекта е оставена само охраната, каза кметът на Сапарева баня Сашо Иванов. Според него работата е спряна заради неизплатени заплати на строителите и специалистите. От инспекцията по труда в Кюстендил пращали свой екип на място да провери ситуацията. И инспекторите обаче открили само пазачите на строежа, каза шефът на дирекцията Валентин Златински.

“Има временни финансови затруднения, но от самия фонд в Москва получихме уверения, че нещата ще се изчистят. Руснаците няма да се откажат и ще продължат изграждането на балнеоцентъра”, добави кметът Иванов. Изпълнител на обекта е фирмата “Болкан констракшън” АД. Неин собственик е Светослав Глосов, който е и председател на камарата на строителите в България. Той заяви пред “Труд”, че по обекта временно не се работи, тъй като атмосферните условия не позволявали.

Бъдещият комплекс трябва да се простира на 37 000 кв. метра надземна и 15 000 кв. метра подземна застроена площ. Първата копка на “Преображение” беше направена тържествено по Нова година. Тогава за церемонията в Сапарева баня дойде специално шефът на фонда “Закон, справедливост и милосърдие” Вадим Поспелов.

Първоначално руснаците осигурили за строителството 12 млн. долара. При старта на строителството обаче стана ясно, че в центъра ще бъдат вложени над 30 млн. лева. Планът е комплексът да бъде завършен за 2 години.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: