pixel

Столичната улица ”Граф Игнатиев” ще бъде преобразена

graf ignatiev

Нашият проект присъства от доста време в публичното пространство. Това коментира в интервю за БНР арх. Иво Пантелеев, един от авторите на проекта за преобразяване на столичната улица „Граф Игнатиев“, като обясни, че включва също така участъкът от улица „Солунска“ между „Витошка“ и площад „Славейков“, участъкът от улица ‘Шести септември“ до Цар Освободител, както и участъкът от улица ‘Иван Шишман“ между „Граф Игнатиев“ и площад „Народно събрание“.

„Средата е деградирала, напластена. Ние говорим за така наречените визуални и физически замърсители, така че предстои цялостно обновяване, което включва и подземната инфраструктура, ще бъде подменена изцяло водопроводната и канализационна инфраструктура, както ще бъде подобрена и електрификацията в тази зона, за която говоря.“

Архитектът добави, че се цели един съвременен дизайн, който подхожда на „Граф“-а.

Ще има изцяло нови настилки, изцяло ново градско обзавеждане и градски дизайн, нова релсова система, като принципите, които сме заложили в нашето работно решение, са единство, цялост, премахване на бариери. Нещо, което е особено важно, е намаляване на присъствието на автомобили и очертаване на преобладаващи пешеходни площи, съобщава dir.bg.

Има рискове, които съществуват в този проект, каза за „Хоризонт“ арх. Ангел Захариев от архитектурна група „Град“, като един от тях е наличието на пазара. Според него това е отговорност на Столична община, която не бива да се прехвърля върху авторите на проекта.

„Това е политическо решение и трябва да бъде разгледано от различни гледни точки. Хубаво е, че в самия проект се запазва част от книжния пазар, защото все пак там е създадена някаква идентичност на това място, което е свързано от десетилетия вече с лицето на този пазар“.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: