pixel

Според Булгаргаз парното ще поевтинее с 5 – 7%

парно

Източник: publics.bg

Минимум 5–7% ще падне цената на газа за крайния потребител след постигнатите споразумения с „Газпром”, прогнозира изпълнителният директор на “Булгаргаз“ Димитър Гогов, цитиран от bTV.

 
Шефът на „Булгаргаз“ обаче не се ангажира с точна оценка.
 
Вчера „Булгаргаз“ и „Газпром“ подписаха нов договор за доставка на газ, при който цените от 1 януари 2013 г. могат да паднат с над 20% спрямо 1 януари 2012 г. По стария договор България беше получила отстъпка от 11%, която действа от април 2012 г. до декември т.г.
 
Не трябва да се говори за отстъпка от 20%, а за договорени условия, при които се получава по-ниска цена с такъв процент, обясни Гогов по БНР.
 
„Цената на газа ще падне за всеки един от нашите потребители,” заяви още той, но отбеляза, че му е трудно в момента да направи „кумулативните сметки”, които включват договорените до момента отстъпки. Най-силен ще бъде ефектът за индустриалните предприятия, които са основен потребител на природен газ в България. Изпълнителният директор на „Булгаргаз” очаква обаче и парното да поевтинее, въпреки че не може да каже с колко.
 
При 10-процентно намаление в цената на газа би трябвало парното да поевтинее със 7%, „чисто хипотетично”, каза все пак Димитър Гогов. Крайният потребител на газ трябва да получи цялата калкулирана отстъпка за „Булгаргаз”, заяви той и обясни, че формулата за изчисление е базирана на котировките на мазута и газьола.
 
Категорично се потвърди предположението, че ново намаление на цената на газа няма да има. Договореното през август т.г. намаление на цената от 11% (в сила от април) е окончателно и нищо не се е променило. Това пък каза депутатът от КБ и бивш министър на енергетиката Петър Димитров по повод подписаните договори с „Газпром“, цитиран от БГНЕС. За информацията от правителството, че цената на газовите доставки ще падне с 20% от 1 януари 2013 г., Димитров обясни, че тези 20% се получават като се броят 11% плюс намалението на нефтените деривати, по които се определя цената по формулата.
 
„По бензиностанциите почти непрекъснато намалява цената на дизела и цената на бензина. Предполагаме, че са събрали 11 плюс 9 и от 1 януари 2013 г. обявяват намаление на цената с 20%. Но никой не каза с колко се намалява цената на газовите доставки спрямо 31 декември 2012 г. и това е въпросът. Затова смятам, че спрямо 31 декември 2012 г. с нищо няма да се намали цената“ – категоричен е Димитров.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: