pixel

Сглобяеми елементи с точни размери благодарение на надежден 3D лазерен скенер

Kleihues

Строителството със сглобяеми бетонни елементи е най-новата тенденция. В сравнение с конвенционалното строителство с бетон на място, по този начин процесите често могат да бъдат значително съкратени. Точността на размерите на компонентите е от голямо значение. Те трябва да си пасват на сто процента, за да се осигури безпроблемен монтаж. За да постигне възможно най-голяма точност на размерите на своите сглобяеми бетонни компоненти, компанията Kleihues Betonbauteile от Емсбюрен разчита на ултрамодерен нов измервателен метод при производството и контрола на компонентите, който е уникален в бранша.

Сферичният скенер от Faro Europe

За да може да отговори на новите изисквания, когато измерва сложни отделни компоненти, които изискват особено висока точност на размерите при крайния монтаж, Kleihues използва сферичен скенер от производителя на мобилни измервателни системи Faro Europe.

Kleihues

Инж. Петер Хинце, старши акаунт мениджър във Faro, обяснява системата: “Скенерът сканира компоненти с дължина до 70 м с точност на измерване до 2 мм. За да се измери целия компонент, лазерът се излъчва върху обекта от няколко измервателни точки около готовия детайл. Когато лазерът попадне върху обекта, се генерира светлинна точка. Разстоянието се определя въз основа на времето на работа на лазера. Бели сфери с диаметър 14 см се позиционират върху измервателния обект и се засичат от лазера. След процеса на сканиране, отделните измервания се комбинират с помощта на софтуера PolyWorks|Inspector и се показват в 3D модел. Най-важното: скритите ръбове, ъгли, разстояния между отделни точки, дебелини на стените или деформации на обектите могат да бъдат уловени с най –големи подробности“, казва Хинце.

Снимки: Kleihues

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: