pixel

Разтопена лава за строителство на градове

SAP

Исландската архитектка Арнхилдур Палмадотир предлага да се създаде нов строителен материал от разтопена лава, с който може да се построи цял град за няколко седмици, като целта е да се премахне въглеродният отпечатък на Земята, тъй като в дадения район изригването вече се е състояло.

Наречен Lavaforming, проектът изследва как може да се създаде генеративен модел за нов материал, като използва резултатите от природните сили и ресурси за борба с изменението на климата.

Палмадотир планира да превърне изригващата на повърхността лава в нов материал, от който може да се построи цял град. Според нея страничният ефект от отделянето на въглероден диоксид в атмосферата при вулканичната дейност е пет пъти по-малък в сравнение с производството на бетон.

SAP

Палмадотир, която е основателка на архитектурно студио SAP, представя предложението си на тазгодишния фестивал DesignMarch в Рейкявик, Исландия, където показва страната като място, което постоянно произвежда свой собствен строителен материал.

Проектът предвижда пробиване на сондажи в земната повърхност, за да може да се стигне до разтопената лава чрез контролирани канали. За тази цел тя предлага различни начини за получаване на материала, за да може да се намали и подземното напрежение в района.

„Целта на това изследване е да се намерят начини за генериране на електроенергия от свръхкритични вулканични течности, добивани от кладенци в близост до активна магмена камера.

SAP

Във връзка с Lavaforming се интересуваме от това да проучим дали има възможност за извличане на лава от магмените камери, която да се използва за производство и евентуално, едновременно с това, да се намали напрежението в района, за да се предотвратят земетресения.

Чрез сондиране в магмената камера, която бавно се приближава към повърхността, лавата се изпомпва по контролиран начин и се извлича, за да се намали подземното напрежение в района. В същото време течната лава се насочва към производствени станции, където се създават форми за модулно строителство“, добавя архитектката.

Друг метод, предложен от Палмадотир, е използването на 3D принтиране за контролиране на лавата чрез подход на дълбоко сондиране. 3D принтирането може да се използва около изригвания с бавно течаща лава, където екипът има „басейни с лава“. Според архитекта те имат точка, в която температурата на лавата е сравнима с тази на разтопеното стъкло. „Изследователи от Масачузетския технологичен институт работят върху 3D принтиране с разтопено стъкло, така че технологията вече е налице“, каза тя.

SAP

„Във връзка с проекта на НАСА „Артемида“ се провеждат и други експерименти за 3D принтиране с лавова глина на Луната във връзка с пилотирани космически пътувания. Можем да си  представим, че 3D принтирането с помощта на разтопена лава съвсем не е нереалистична идея“, добави Палмадотир.

Снимки: SAP

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: