pixel

Проектират небостъргач до Морска гара във Варна

nebosturgach varna

Варненският архитект Жулиан Начев проектира небостъргач, който да се издига край Морска гара. Разработката на арх. Жулиан Начев показва как би изглеждала сграда с впечатляващата височина от 278 метра на ключово за Варна място – сегашното товарно пристанище в близост до Морска гара, съобщава Дарик.

В новия Общ устройствен план (ОУП) на града същото е предвидено за преместване.

В проекта на арх. Начев е използвана връзка с малките римски терми, като културна забележителност, като същите са репликирани в спа център в основата на небостъргача.

Непосредствено до спа центъра на две нива е развит спортен център с фитнес и закрит басейн с олимпийски размери, които от своя страна са естествено продължение на спортните съоръжения в края на Южния плаж.

В проекта е предвидено запазване на старите складове в зоната на пристанището и продължаване на Морската градина до връзката с ЖП гарата.

Небостъргачът разполага с паркиране на терена и подземни паркинги, търговски център, офиси и жилищна част. Разработката предвижда към 278-метровото здание да има още пешеходен мост, яхтено пристанище и плаж. Проектирана е система за естествена вентилация през двойната фасада на сградата и пречистване на въздуха през „зелени“ филтри-градини. От там идва и името на проекта – „Green gills“( Зелени хриле).

Проектът на варненския архитект е от 2010 г. През следващата 2011 г. е участвал в годишния конкурс на американското списание EVOLO за концептуална разработка на небостъргач.

Идеята за небостъргача е напълно приложима. Ако във Варна има подходящо място за подобна сграда, то това е районът на сегашното товарно пристанище, коментира арх. Начев.

Кой е арх. Жулиан Начев?

Името на арх. Жулиан Начев се свързва и с мащабния проект за промяна на визията на градската среда във Варна. Впечатляващият му разработка, наречена „Ветрила“, спечели първото място за пространството на големия остров на кръгово движение на бул.“Ат. Москов“ (под „Метро“). Едното лице на ефирната арт-инсталация е копие в реален мащаб на прочутия ветроход „Калиакра“, символ на българското мореплаване. Другото лице е дърво като символ на природата.

Талантливият архитект бе и един от победителите в конкурса „Визия за Варна“. В екип с Калоян Димов и Християн Облаков, Начев проектира пространството на пл. „Екзарх Йосиф“ (Шишковата градинка), като разработката спечели първа награда.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: