Природонаучният музей в Шанхай

shanhai

Биомиметичен подход е приложен при проектирането на новия дом на Природонаучния музей в Шанхай – едно огромно съоръжение от 480 000 квадратни фута с три уникални фасади и зелен покрив. Като цяло дизайнът имитира черупката на морския охлюв Наутилус.

В нея има и няколко други компонента, които поддържат функцията на музея като витрина на над 10 000 артефакта от седем континента. Завършен наскоро на един градски парцел в сърцето на Шанхай, проектът се „увива“ около централно разположено овално езерце, което осигурява визуална „котва“, докато гостите преминават по спираловидния изложбен маршрут, съобщава greentech.bg.

Трите фасади на музея представляват три аспекта на природата: вътрешната стена представлява клетъчната мрежа на растенията и животните, като същевременно филтрира естествената светлина и минимизиране слънчевото затопляне през лятото; източната стена е покрита с метална решетка и лозя, което представлява Земята и подобряването на микроклимата; северната стена, съставена от камък, имитира движението на тектонските плочи и каньоните, изваяни от ветровата ерозия. Биоклиматичната структура е дом на няколко изложбени зали, 4D кино и голяма атриум със стъклени стени. Открита изложбена градина разгръща зоната на музея и на открито.

Визията на Наутилус и метафорите в трите фасади са само закачка с екологията. Проектът вгражда устойчиви функции по начин, който е рядко срещан. Така например музеят рециклира сивата вода и събира дъждовната вода. Температурата вътре се регулира от геотермална система. Цялата сграда използва изпарителна система за охлаждане. Енергийни характеристики на сградата са част от „изложбените експонати“ на музея.

Към това може да се отбележи и, че новият дом на музея има 20 пъти по-голяма изложбена площ от предишния, а той е фаворит сред местните жители.

shanhai

тагттагт

shanhai

тяотаот

shanhai

гожгожг

shanhai

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: