pixel

През 2016 г. може да започне ВиК строителство по новата програма „Околна среда“

okolna sreda

Възможно е през лятото на 2016 г. да започне строителството на обекти, финансирани по новата оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по време на конференцията „Околна среда“ и ПРСР – в преход към новия оперативен период“.

Тя отчете свършеното по старата програма „Околна среда“ 2007 – 2013, която разполага с бюджет близо 3,5 млрд. лв., от които 70% бяха насочени към развитието на ВиК инфраструктурата. До този момент разплащанията са 3,372 млрд. лв. Вече са надхвърлени 100-те процента по бюджета на програмата. 228 проекта са изпълнени. Очаква се 208 да приключат. В сектор „Води“ са изпълнени 117 проекта и са разплатени 2,436 млрд. лв.

По ОПОС са разширени и изградени 44 пречиствателни станции. До края на годината трябва да бъдат завършени още шест. Те са в Белене, Ботевград, Бяла (Русенско), Исперих, Силистра и бургаския квартал Банево.

Осем проекта на стойност 200 млн. лв. няма да бъдат завършени и строителството се прехвърля към новия програмен период (т. нар. фазиране, което по ОПОС е допустимо само за водните проекти) – това са водните проекти на Банско, Видин, Враца, Златни пясъци, Раднево, Шумен, Тервел и Ямбол.

Ивелина Василева отчете още, че новата ВиК инфраструктура е  над 2550 км в над 80 населени места.

В сектор „Отпадъци“ в момента се довършват четири проекта за регионални системи. Няма да бъде завършен проектът в Бяла (Русенско), където сериозно са се забавили подготовката на проекта и провеждането на обществени поръчки.

„Към настоящия момент оперативната програма има много добро постижение като разплащания, независимо от тежките и драматични моменти, които преживя“, каза Василева.

Тя припомни, че новата програма „Околна среда“ 2014 – 2020 тръгва с така наречените „ранни проекти“ на стойност над 700 млн. лв. (б. р. – България ще може да ползва целия ресурс за води на програмата едва след като приключи ВиК реформата).

Ранните проекти ще бъдат реализирани до 2018 г. Те включват четири големи проекта общо за 402 млн. на общините Пловдив, Асеновград, Добрич и Плевен. В първите 10 дни на декември общините ще бъдат поканени да кандидатстват. Възможно е през 2016 г. вече да има реална строителна дейност, очаква министърът.

За други пет ранни проекта на стойност 116 млн. лв. се чака положително становище от „Джаспърс“. През 2016 г. ще бъдат изпълнявани и фазираните проекти, които трябва да приключат през 2018 г, съобщават investor.bg.

Ако България не изпълни предварителните условия за ВиК реформа, няма да има достъп до две трети от ресурса за води от ОПОС, коментираха участниците в конференцията.

На форума стана ясно, че първите регионални генерални планове, които са задължителна част от ВиК реформата, вероятно ще са готови в средата на 2017 г.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: