pixel

Първият соларно-водороден дом в Тайлад

solarno-vodoroden dom

Иновативно решение за разработване на дом без нужда от връзка към електроенергийната мрежа в Чианг Май, Тайланд, постави нов етап в прехода към по-зелен и по-устойчив начин на живот. Разработена от CNX Construction и собственост на Себастиан-Юстус Шмид, къщата „Phi Suea“ се захранва изцяло от соларно-водородна система.

Това е първата в света система за съхранение на енергия от този клас. Системата за слънчева енергия захранва водороден резервоар, който от своя страна гарантира 24-часов, целогодишен достъп до чиста енергия, дори по време на неблагоприятни метеорологични условия.

solarno-vodoroden dom

100% самодостатъчната къща „Phi Suea“ се състои от различни сгради, като се започне от работилница и се стигне до къща за гости. Само пет от сградите и две от водните съоръжения в нея изискват електричество (водните съоръжения са голям декоративен басейн с рибки и водопад и басейн с площ 400 квадратни метра с помпа). Всяка структура е покрита със соларни панели и собствени инвертори. Всичкото генерирано електричество се подава в централна система за съхранение на енергия, която събира и разпределя тока на база търсенето. Проектът включва 86 kW фотоволтаици, които осигуряват средно дневно производство на енергия от 326.8 квтч – това надвишава месечното потребление на къщата „Phi Suea“, което е само 6 квтч, съобщава greentech.bg.

Излишъкът от слънчева слънчева енергия, произведена през деня, се използва за захранване на система за електролиза, която разделя водата на съставните й елементи. Докато кислородът се освобождава в атмосферата, водородът се съхранява в резервоари. През нощта горивни клетки преобразуват водорода обратно в електричество. Ефективността на процеса с двете му фази е близо 50%.

Съхранението на водород за производство на енергия предлага няколко предимства в сравнение с типичните батерии, включително повече възможности за складиране, нулеви нежелани странични продукти и по-дълъг срок на съхранение, казват създателите на системата. Въпреки това проектът за къщата „Phi Suea“ все пак има две 2000Ah 48V оловно-кисели акумулаторни банки за буфер и резервиране. Те обаче не се разреждат с повече от 10% в рамките на един цикъл.

solarno-vodoroden dom

Интелигентно проектирана за максимална енергийна ефективност, къщата има доста скромни потребности. Стените от пенобетон, прозорците с двоен стъклопакет, естествената вентилация, зелените стени, интелигентни таванни вентилатори и анализът на тенденциите при слънчевото греене са намалили необходимостта от климатизация. Все пак къщата има VRF климатици за резервиране. Слънчеви колектори подгряват водата за битови цели. Дъждовната вода се събира и обработва на място за повторна употреба – за напояване. Система за домашна автоматизация KNX също спомага за икономията на енергия. Данните за енергийни характеристики на дома във времето ще бъдат събирани и използвани за изследователска работа в Техническия университет Нанянг в Сингапур.

“Всеки трябва да направи нещо, за да живеем всички в един по-добър свят”, казва Себастиан-Юстус Шмид. „Нашето семейство реши да направи своя принос – да оставим света като едно по-зелено място, докато в същото време набираме и споделяме знания. ….Нашата цел е да имаме възможно най-нисък екологичен отпечатък – особено като чужденци в друга страна“.

solarno-vodoroden dom

гяогяог

solarno-vodoroden dom

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: