Новият дворец на Ердоган

dvoretz erdogan

“Нека да го съборят, ако могат. Те замразиха проекта, но не могат да спрат строежа. Дворецът ще бъде открит, аз ще се преместя там и ще го използвам.”

Така турският президент Реджеп Ердоган отряза всички опити на държавните институции да спрат строежа на новия му мeгадворец върху защитена от закона държавна земя в околностите на столицата Анкара.

Палатът Ак Сарай, или Белият дворец, бе открит преди дни от Ердоган, който реши да живее там, след като бе избран за президент през август. Семейството на държавния глава се пренесе в палата в края на октомври.

Дворецът от месеци е ябълката на раздора в Турция. Преди дни стана ясно, че цената на мегакомплекса, в който има повече от 1000 стаи, ще е доста по-висока от първоначално предвидените 350 млн. долара. Според финансовия министър Мехмет Шимшек общата сума на строежа ще набъбне на 615 млн. долара.

Повишението се дължи на строежа на допълнителна жилищна част с близо 250 стаи за семейството на президента Ердоган, както и на засаждането на хиляди вносни италиански дръвчета. Според Камарата на архитектите в Анкара цената на дръвчетата не била включена в първоначалния бюджет. Всяко едно от тях струвало между 3750 и 10 000 долара, съобщават 24chasa.bg.

Белият дворец е построен на площ от 200 декара. В сравнение с него Белият дом във Вашингтон и Кремъл в Москва са като джуджета, разказа репортаж на Би Би Си. Палатът в покрайнините на Анкара е построен върху земя от ферма, принадлежала някога на основателя на модерната турска република Мустафа Кемал Ататюрк. Впоследствие той я дарява на държавата през 1937 г. Цялата зона е обявена за защитен от закона парк от 1992 г. и затова строителството върху него е незаконно и до момента. Природозащитници критикуваха новия мегапалат на Ердоган, като протестираха, че са били отсечени стотици дървета в една от последните зелени зони на Анкара.

dvoretz erdogan

Турски административен съд нареди преди месеци спирането на строежа, започнал още през 2011 г. Това решение бе подкрепено и от Държавния съвет в страната. Общо три различни съдебни институции се произнесоха за спиране на строителството на двореца, но това не спря Ердоган, припомня “Евронюз”.

Както е известно, първоначално новият дворец е бил предназначен за резиденция на турския премиер. Реджеп Ердоган обаче реши да се пренесе там, като скъса с дългогодишната традиция, според която президентите живееха в двореца “Чанкая” в центъра на Анкара. 12 държавни глави живяха там, но Ердоган реши да промени нещата.

Преместването в новия мегадворец се смята за символ на усилията на Ердоган да наложи една “Нова Турция”. В крайна сметка министър-председателят Ахмет Давутоглу и неговият екип ще се преместят в двореца “Чанкая”.

Архитектурата на двореца е опит за “фюжън” (сливане) между съвременни стилове и архитектурата на отоманската империя. Според архитекти крайният резултат е доста спорен, а за някои е направо безвкусица.

Критиците на новия турски държавен глава коментираха, че импозантната сграда е олицетворение на неговите имперски амбиции.

Опозицията вече сравни новия комплекс с внушителния Дворец на народа в Букурещ, построен от сваления диктатор Николае Чаушеску. Подовете на парадните зали и коридори вътре са застлани с най-качествен мрамор.

Сградата разполага и с най-съвременни съоръжения за сигурност. Сред тях са бункери, тунели за защита от химическо нападение, зала за военна комуникация и сателитни системи. В един от салоните в двореца няма никакви електрически изводи, за да се избегне монтирането на подслушвателни устройства.

В двореца има специална зала за посрещане на държавни глави и важни особи, отделни къщи за гости и конгресен център. Около сградите са разположени ботанически градини и парк, в който са посадени прословутите италиански дръвчета.

Опозиционната Републиканска народна партия повдигна официално в парламента въпроса за цената на новия дворец на Ердоган. Тя разкритикува президента, че бюджетът му е 3 пъти по-голям от този на британското кралско семейство. Опозицията обяви, че поръчките за строителството са давани на фирми, близки до властта, което им позволило да надуват цените за и без това луксозното строителство. “Има хора, които забогатяха много покрай този проект, а това са пари на данъкоплатците”, коментира репортерът Якоб Режнек.

Зам.-председателят на Републиканската партия Умут Оран се пошегува, че с парите за двореца Турция би могла да изстреля 3 сателита до Марс.

Опозицията скочи и срещу бъдещите разходи на резиденцията, като изчисли, че месечната сметка за електричество, която най-вероятно ще е на гърба на данъкоплатците, ще достигне до 313 000 долара.

Първият високопоставен гост, който Ердоган очаква в новата резиденция още в края на този месец, е папа Франциск. Той ще посети Анкара на 28 ноември в рамките на 3-дневна визита. Турската Камара на архитектите обаче изпрати официално писмо до светия отец, в което го призовава да не стъпва в двореца, “за да не легитимира по този начин една незаконна постройка”.

dvoretz erdogan

жьаожаож

dvoretz erdogan

жжож

dvoretz erdogan

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: