pixel

Най-високата дървена кула в Швеция е много повече от просто дърво

Wood 1
На север от Стокхолм, на брега на езерото Меларен във Вестерос, C.F. Møller Architects току-що завършиха строителството на Kajstadenнай-високата дървена сграда в Швеция. Сградата е пример за устойчив подход – от зеления покрив на върха през дървената конструкция до споделената електрическа лодка в езерото. Дори има специална споделена хладилна стая във фоайето за съхранение на хранителните продукти. Изследванията показват, че сградите от дърво подобряват качеството на въздуха и акустичните характеристики и като цяло имат положителен принос за здравето и благополучието на човека.

Wood 2

Основното предимство на дървесината, за разлика от другите строителни материали, е, че производствената верига на материала произвежда ограничено количество емисии на въглероден диоксид. Вместо това е част от затворен цикъл в който въглеродът е лимитиран до дървената конструкция на сградата. Общите икономии на въглерод са оценени на 550 тона CO2.

Wood 3

Дървеният материал е произведен по технология, позволяваща строителството на херметични и енергийно ефективни жилища, без други ненужни материали в стените. Ниското тегло на материала означава по-малко доставки до строителната площадка и по-ефективна, по-безопасна и по-тиха работна среда по време на строителството. Средно три дни са били необходими за изграждането на един етаж от трима работника. За свързване са използвани механични връзки с винтове, което означава, че сградата може да бъде демонтирана и материалите рециклирани.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: