pixel

Наемат офис площи още са в строеж

office

Търсенето на офиси под наем е движено основно от IT и BPO компании през изминалата 2016 г., съобщиха от Forton, стратегически партньор на Cushman & Wakefield за България и Македония. Основната слабост на пазара – недостатъчно предлагане на първокласни офиси, е било частично преодоляно, защото се подписват все повече наемни сделки за площи, които са в строеж. През миналата година тези договори са формирали над 40% от общия обем. Наемните сделки в София отбелязват 7% ръст през 2016 г. спрямо година по-рано.

През 2017 г. е планирано завършването на 160 000 кв. м. офиси в София, каза Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ във Forton/Cushman&Wakefield. Наемните нива се задържат около 13-13,5 евро/кв.м. за първокласни офис площи в София, а в Пловдив около 8-10 евро/кв.м. Освен офисните площи, и в сегмента на индустриалните имоти сделките за площи в строеж са имали значителен дял през 2016 г. Почти всички проекти с площи под наем, завършени през годината в София, са били запълнени преди получаване на разрешение за ползване, каза Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални площи и развитие на парцели“ във Forton/Cushman&Wakefield.
Пазарът на търговски площи обаче е нараснал незначително, коментираха от компанията. Наемите на първокласни търговски площи в столичните молове се покачват леко в края на 2016 г., като достигат 30 евро/кв.м., съобщава standartnews.com.
Годината беше силна за пазара на бизнес имоти и има всички предпоставки той да продължи да се развива на високи обороти и през следващите месеци“, обобщи Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton/Cushman&Wakefield.
Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: