pixel

МОСВ спря строежа на 8 нови квартала в Банско

bansko

Министърът на околната среда и водите в оставка Ивелина Василева отмени решение на Регионалната екоинспекция в Благоевград, която разреши застрояването на Банско с още 8 квартала с капацитет за допълнителни 40 000 легла.

Изводът на РИОСВ, че нужният за новите квартали подробен устройствен план отговаря на общия устройствен план (ОУП) на Банско, „не може да бъде приет за безспорен“, тъй като реално ОУП все още не е окончателно одобрен и влязъл в сила. Това гласят мотивите на Василева за отмяната на решението на регионалната инспекция, което е от август 2016 г.

В един от кварталите трябва да бъде изградена долна станция на втората кабинкова линия за ски зона Банско.

През последните 15 години Банско се разрасна като град от малко над 9000 души население до курортен комплекс с около 20 000 легла.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ приветства решението на министъра на околната среда и водите в оставка Ивелина Василева.

Отмененото решение можеше да доведе до това обитателите на Банско да достигнат до 60 хиляди души в пиковите моменти. Новата пречиствателна станция на града е с капацитет на 30 000 еквивалент жители, посочват от Коалицията.

Според еколозите Регионалната инспекция по околната среда и водите в Благоевград е одобрила за застрояване без екологична оценка тези нови 2600 декара край Банско.

„Само в тези осем селищни образувания се очаква новата застроена площ да достигне 3 милиона кв.м, от която 750 000 кв.м вече са построени. Сега всичко това трябва да бъде подложено на изискваната от закона екологична оценка“, посочват още от „За да остане природа в България“.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: