pixel

LEGO открива първите две сгради в новия си кампус в Билунд, Дания

Lego 8

Един поглед към новия офисен комплекс в Билунд, Дания, е достатъчен, за да разберете коя компания ще се настани тук. На покрива на сградите ще забележите гигантска тухла LEGO, а в стените на фасадите са вградени по-малки блокчета в легендарния стил на марката. LEGO Group отвори първите две от общо осем сгради в новия си кампус, който, когато бъде завършен, ще осигури офисно пространство от 54 000 квадратни метра за общо 2000 служители.

Проектирани от C.F. Møller Architects, двете сгради са вдъхновени от картина в офиса на Келд Кърк Кристиансен (собственик на групата LEGO), изобразяваща момче, което държи къща, построена от тухли LEGO. Целта на дизайна е да изрази основните ценности на LEGO Group: въображение, креативност, забавление, обучение, грижа и качество.
Lego 1

Вътрешното пространство е подчертано от многоцветни текстурирани стени, напомнящи LEGO тухли, и е украсено с LEGO фигури с познати лица, като Спонджбоб Квадратни Гащи, Мечо Пух и LEGO минифигури на пожарникари, полицаи и др. И докато пространствата изглеждат като весели места за забавление и игри, те са създадени да помогнат на служителите да дадат най-доброто от себе си.

Lego 4„Точно, както вие градите с тухли LEGO, ние взехме елементи, които нашите хора обичат, и ги сглобихме, за да създадем нещо уникално.“, обяснява Анеке Беркенс, старши антрополог на работните пространства в LEGO Group. „Например служителите споделиха, че биха искали да могат да избират обстановката, която считат за най-подходяща за това, върху което работят в даден момент, но същевременно не искат да се отделят от своите колеги. Така създадохме екипни „квартали“, които представляват комбинация от индивидуални и споделени работни пространства, създаващи предразполагаща среда, в която хората да извършват висококачествена работа.“

Устойчивостта също е ключов принцип при проектирането на сградите. 4150 соларни панела покриват покрива на близкия гараж и генерират повече от 1 милион кВтч, което ще осигури половината енергия, необходима за захранване на кампуса. Освен това покривите на новите сгради са покрити с растения седум, които абсорбират вода и CO2. Дъждовната вода ще се използва за напояване на парковете в зоната на комплекса.
Lego 6

Lego 7

Lego 9

Lego 3

Lego 5

Целият кампус е планиран за завършване през 2021 година. То ще включва и просторен централен площад, наречен „Дом на хората“, ще приютява голяма аудитория, фитнес център, работилница за изкуства и занаяти, кафенета и помещения за настаняване на служители, идващи от други градове.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: