pixel

Конструкция от масивно дърво с патентовани елементи без лепило и метал

Holzius

„За мен дървото е една от най-ценните суровини, с която ежедневно контактувам и с която израснах“, казва Биргит Кагер, управляващ директор на дърводелската работилница Кагер Фридрих ЕТ.

Повече от четири десетилетия работилницата със седалище във Франгарт произвежда шедьоври от дърво от най-високо качество. През този период едноличното предприятие прераства в производител с повече от 20 служители, което налага непрекъснато разширяване на фирмената сграда.

„Имах късмета да построя една от първите къщи на Holzius преди много години и още тогава бях много ентусиазирана“, казва предприемачката, описвайки първия си контакт с фирмата за масивни дървени сгради. „За мен беше лесно решение да разчитам на компанията за разширяване на фирмената сграда и изграждането на частния ми апартамент. Елементите от масивна дървесина на Holzius дават възможност за живот в близост до природата.“

“Дебелите 18 см стени от масивно дърво, в които няма лепило и метал, бяха „вдянати“ между два съществуващи тавана на сградата с голяма точност и прецизна работа. При монтажа пасна и последната греда”, споделя Петер Шьотцер, който отговаря за дърводелските работи.

Краткото време за строителство впечатлява – стените са вдигнати в рамките на една седмица, а покривът отнема само още една седмица. Като допълнителен плюс Биргит Кагер посочва, че при конструкцията от масивна дървесина отпада времето за съхнене.

“Разбира се, темата за екологичното строителство е от най-голямо значение за мен“, споделя Биргит Кагер. Нейният офис е обзаведен изключително с масивно дърво и немалко клиенти откриват, че то е по-скоро хол, отколкото работно място, защото и вътрешните стени са частично изработени от дърво. Останалите видими повърхности на стените са измазани с глина.

Holzius

Биргит Кагер кипи от идеи още от периода на планиране, които по-късно са приложени. Съществуващата кухня от масивно дърво е използвана отново, както и корковият пълнеж в изолационната зона. Тя поставя акцент върху вентилацията в помещението. Централната вентилационна система винаги доставя достатъчно кислород, а елементите от масивно дърво поддържат постоянна температура. „Времената, когато провеждахме деловите срещи в помещения със застоял въздух, определено отминаха“, казва шефката на компанията. В апартамента си Биргит Кагер реализира своите идеи, които събира и скицира преди началото на строителството. Нейната идея за монтиране на високи двукрили прозорци с тъмни рамки върху фасадата също беше реализирана, както и дървените стени от смърч. „Заедно с мебелите от каменен бор те излъчват много успокояващ аромат, който всички гости усещат веднага“, казва собственичката на жилището.

В допълнение към точното прилягане, елементите от масивно дърво Holzius впечатляват със стабилност на формите, херметичност и оптимални звукоизолационни свойства.

„Приятната атмосфера в стаята със сигурност се дължи и на добрата акустика. Затова сме монтирали специални тавани, които подобряват акустиката на помещението, не пренасят звук в други помещения и по този начин увеличават комфорта“, казва Биргит Кагер, наслаждавайки се на жилището си, превърнато в уютно и спокойно убежище, което радва нея и хората, които ѝ гостуват.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: