Хибриднo строителство: какво могат да направят сандвич елементите от бетон и дърво?

Metsä Wood

Компания Metsä Wood и нейните партньори са разработили хибриден сандвич елемент за стени, който предлага предимства в хибридното строителство с готови компоненти. Тази иновация в строителството със сглобяеми елементи представлява комбинация от бетон и Kerto LVL.

Носещата сърцевина представлява панел от ламиниран фурнир Kerto LVL, върху който след това се полага изолационен слой и слой от стоманобетон.

hybrid sandwich

„След като първоначалните предизвикателства бяха преодолени, производството на хибридни сандвич елементи за стена беше също толкова лесно, колкото това на бетонните сандвич елементи“, споделя Сату Липсанен, главен изпълнителен директор на Lipa-Betoni, компанията произвела панелите за първия проект – новата дъскорезница Rauma на Metsä Fiber. Тук по-ниското тегло на хибридните сандвич елементи за стена се оказа основно предимство. Монтажът на първия етаж от сградата с площ от 100 м² отнема само пет часа.

kertolvl

„Сглобяването на хибридните сандвич елементи беше подобно на това на конвенционалните бетонни сандвич елементи. Тъй като хибридните сандвич стенни панели са по-леки, успяхме да използваме по-лек кран. При голям строителен проект по-ниското тегло може да понижи разходите“, казва Петри Пупути, мениджър в строителната компания Skanska.

И двата типа елементи имат идентични връзки от долната страна; хибридните сандвич елементи се съединяват с помощта на винтове. За разлика от бетонните сандвич панели, тук не се изисква шлайфане или почистване на бетона.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: