pixel

Футуристичен еко-град на Малдивските острови

Архитектурното студио CAA Architects със седалища в Пекин и Ню Йорк печели първо място в конкурса „Летище Малдиви, Икономическа зона за развитие“ с дизайна си на футуристичен, енергийно-екологичен град на източния бряг на остров Хулхумале.

Проектът с име Ocean’s Heaven е с вдъхновен от природата дизайн, свързващ океана с града и се отличава с поразителни, криволичещи сгради покрити със зелени покриви и слънчеви панели, благодарение на които ще може да произвежда почти цялата си необходима енергия на място.

Глобалното затопляне и покачването на морското равнище са сериозен проблем за този тропически рай, известен със своите девствени плажове и чисти води. В отговор на тези проблеми CAA Architects изработват този град с органично вдъхновени сгради, интегрирани с енергоспестяващи и генериращи системи с цел намаляване на зависимостта от изкопаеми горива.

Комплексът ще обхване почти 100 000 квадратни метра и ще включва жилища, обслужващ център на летищните компании, международни търговски центрове, конгресен център, островен транспортен възел, търговски центрове, бизнес хотел, с централизиран културен център, който ще служи като „нервната система“ на острова.

В допълнение към слънчевите фотоволтаични панели, монтирани върху сградите, Ocean’s Heaven също ще генерира енергия от приливните вълни, за да добива над 70% от електроенергията, необходима за захранването на развитието на града по екологичен начин. Събирането на дъждовна вода и пасивната кръстосана вентилация също са вложени в дизайна. Проектът, който ще бъде осъществен на две фази, ще бъде завършен през 2021 г.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: