pixel

Електроцентрала в Сингапур е превърната в ориентиран към служителите офис

Dyson

Офисите и работните пространства са специалност на компанията M Moser Associates. На повече от 13 000 м² тя демонстрира това за пореден път в Сингапур, където трансформира бивша електроцентрала в нова централа на компанията Dyson. Вдъхновени от индустриалното наследство, архитектите превръщат сградата в престижен офис комплекс, създавайки най-добрите условия за раждането на бъдещите иновации на международната технологична компания.

Електроцентралата „Сейнт Джеймс“, построена през 1926 г., е разположена на пристанището на мегаполиса. По онова време съоръжението е не само най-голямата електроцентрала в островната държава, но и една от първите промишлени сгради от този тип в Югоизточна Азия. До затварянето си в средата на 70-те години фабриката снабдява с електричество околните складове, корабостроителници и жилищни сгради. След няколко реконструкции и ремонти, както и след няколко промени на собствеността и предназначението, компанията за недвижими имоти Mapletree купува историческата сграда, която от 2009 г. е включена в списъка на националните паметници на културата. В хода на последното обновяване бившата електроцентрала е превърната в новата централа на международната технологична компания Dyson.

Обвивката на сградата в едуардиански стил, със своите сводести прозорци от пода до тавана, е възстановена в сътрудничество с проектантите от W Architects, за да съответства на историческия оригинал. Освен стените от червени тухли, двата характерни комина – на единия от които отскоро е поставено логото на компанията – все още свидетелстват за някогашното промишлено предназначение на комплекса. Вътре обаче основният фокус е адаптирането на първоначално проектираната за машини структура, за използване от хора. Вместо ефективни производствени помещения в бъдеще трябва да се създаде ново пространство за разработване на продукти, където служителите да могат да работят и да се срещат поотделно или заедно. За да се насърчат иновациите и научните изследвания по най-добрия възможен начин и да се благоприятства непрекъснатото развитие на компанията, е избран дизайн, подобен на кампус. В работните помещения трябваше да се вземат предвид и да се съгласуват различните акустични и технологични изисквания на офисите, лабораториите и междинните помещения.

Dyson

Следвайки академичния модел на „четириъгълника“ – правоъгълен вътрешен двор и популярен елемент от университетската архитектура – залата, в която някога са се помещавали големите електрически генератори, се превръща в сърцето на централата на компанията. Като четириетажен атриум пространството не само свързва всички работни етажи помежду им, но и функционира като място за отдих и гъвкаво използваема обществена зона. Черна метална вита стълба формира функционалния гръбнак на залата. Като специален привличащ вниманието елемент, скулптурното стълбище отваря всички нива. То приветства служителите и посетителите и същевременно ни напомня за индустриалното минало на сградата. От противоположната страна, т.нар. амфитеатър, се намира просторно стълбище с широки стъпала за сядане. То не само води към горните етажи, но и служи като неангажиращо пространство за комуникация и работа. Всички части на новата сграда на централата на Dyson се характеризират с открити стоманени елементи на конструкцията. Мощните черни греди проследяват силовите трасета и едновременно с това зонират работните пространства. На последния етаж стоманената решетъчна конструкция също остава видима и придава на офис помещенията индустриален характер. За модерния дизайн на разнообразните работни места в голяма степен са избрани естествени материали като камък и дърво, които са комбинирани с метални акценти. На много места старата структура на сградата е умишлено разкрита и със своите необработени повърхности създава вълнуващ контраст с новите интервенции. В допълнение към екологичния избор на материали и енергоспестяващото планиране, интелигентните строителни технологии гарантират комфорта и благосъстоянието на служителите.

Dyson

Миналото и бъдещето се срещат по впечатляващ начин в централата на Dyson. M Moser Associates умело се обръщат както към съществуващата сграда, така и към потребителите. Резултатът е устойчив, ориентиран към хората офис кампус, който придава нов блясък на „Сейнт Джеймс“, а също така създава приятна работна атмосфера. В това интересно поле на напрежение между старото и новото, учените и инженерите на компанията намират перфектни условия за разработване на иновативните технологии и проекти на бъдещето.

Снимки: Dyson

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: