pixel

Два от горелите тютюневи склада в Пловдив ще станат жилищни сгради

Два от горелите през 2016 г. тютюневи складове в Пловдив са на път да бъдат реставрирани и превърнати в в жилищна сграда с магазини и подземни гаражи. В отговори до „Дневник“ на Министерството на културата се казва, че през март тази година то е съгласувало идеен проект на собственика на складовете – паметници на културата на улиците „Екзарх Йосиф“ 13 и „Капитан Андреев“ 12 за „реставрация, консервация и реконструкция“ и превръщането им в жилищни сгради.

Проектът предвижда фасадите на складовете да бъдат запазени и реставрирани, а вътрешните им части – демонтирани. Собственик на двата склада е дружеството „Р.И.П.А.“.

Складовете са сред четирите, които бяха унищожени в пожар от август 2016 г., Разследване показа, че пожарът е бил умишлен, като за него беше обвинен бездомникът Любомир Данчев. През януари тази година Окръжният съд в Пловдив потвърди окончателно присъдата му от 4 години затвор за палежа.

В министерството все още не са получили технически или работен проект за складовете от „Р.И.П.А.“. В тях от дружеството трябва да изпълнят указанията, дадени им с одобряването на идейния проект: изследване на визуалната връзка на надстрояването от прилежащите вътрешни улици, съхраняване на оригиналното оформление на уличните фасади, да се възстановят компрометираните участъци и елементи, доказано с проучвания на място, архивни фотоматериали, да се запазят вътрешните фасади, маркиращи обема на сградата.

dnevnik.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: