pixel

Дишащата фасада на паркинга на търговския панаир в Кьолн

Parkplatz 1

Общественият паркинг на търговския панаир в Кьолн, P22a, се сдоби с иновативна фасада, проектирана от Wulf Architekten. Паркингът е разположен на моста Zoobrücke и предлага 3260 паркоместа на 5 нива. Централното разположение на съоръжението и ролята му на своеобразна врата към града поставят високи изисквания не само към функционалността, но и към визуалното и естетическо звучене на мястото.

Фасадата изглежда лека и прозрачна и затваря S-образната извита структура с поетично-органична обвивка, като ѝ придава ефирна пластичност. За изграждането ѝ са произведени 3000 панела с лазерно рязане и ръбова армировка от перфориран метал.

Самите хрилни пролуки и перфорации на панелите осигуряват естествения въздушен поток, необходим в гаража, както и достатъчно естествена светлина във вътрешността му. Припокриващи се метални панели създават интересни геометрични модели, които предизвикват чувствена символика, особено през нощта. Фасадата има формата на голяма органична структура и създава впечатлението, че конструкцията диша.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: