pixel

Десетте най-големи летища в света

Те са гигантски логистични центрове, през които дневно преминават стотици хиляди пътници и тонове с товари. Ето класация на десетте най-натоварени въздушни възела в света:

10. Париж, Франция

Последното място в Top10 завоюва Aéroport de Paris Charles de Gaulle (CDG) с 65.9 милиона пътници през миналата година.

9. Шанхай, Китай

Около 66 милиона души преминават в Шанхай през международното летище Пудун (PVG) през миналата година. Така летището нараства с 10% и е абсолютен победител в растежа в топ 10 на най-големите летища в света. Причината: по-голямата част от транс-тихоокеанските маршрути минават през Пудун, летище, което така или иначе е добре разположено, в един от най-натоварените градове в света.

8. Хонг Конг, Китай

Летище в Хонконг (HKG), което за последно е имало 70,3 милиона пътници, е с нова писта. Очаква се разширяването му да го превърне в популярна дестинация за туристи от цял свят и местни жители. Разходите за новия проект на летището възлизат на 8 милиарда евро.

7. Лондон, Обединеното кралство

Седмото по големина летище в света е летище Хийтроу в Лондон (LHR), „летището на дълги разстояния“. То работи с ограничение на капацитета си от години и през него преминават общо 75,7 милиона пътници през миналата година. Необходимото разширяване ще бъде реализирано с изграждането на още една писта.

6. Чикаго, САЩ

Международното летище О’Харе (ORD) в Чикаго е обработило около 78 милиона пътници, което го прави шестото по големина летище в света. Три от четирите му терминала са изключително за национални полети, като само терминал 5 е за международни полети. Броят на международните пътници е съответно нисък и възлиза на около 15%.

5. Токио, Япония

Международното летище Ханеда в Токио (HND) печели петото място със 79,7 милиона пътници за миналата година. Това е по-голямото от двете гигантски пътнически летища в Токио и за разлика от международното летище Нарита (NRT) позволява нощни полети. Международният терминал е отворен денонощно и поради това, че Ханеда е по-близо до града от Нарита.

4. Лос Анджелис, САЩ

Благодарение на огромния ръст на пътниците, Международното летище в Лос Анджелис (LAX) за първи път е сред първите 5 най-големи летища в света. В Южна Калифорния около 81 милиона пътници са преминали през терминалите, като повечето от от тях са американци.

3. Дубай, Обединени арабски емирства

Общо 83,65 милиона пътници са обработени миналата година, а най-впечатляващото е, че 99% от тях чужденци. Тъй като и тук капацитетът не е достатъчен в момента се изгражда ново летище. Когато то бъде завършено през 2025 г., се очаква, че ще засенчи Атланта, с до 150 милиона пътници годишно.

2. Пекин, Китай

Североизточно от китайската столица, Пекин, международното летище в Капитал (PEK) е второто по големина летище в света, през което миналата година са преминали 94,4 милиона пътници. То оперира с три терминала, но вече не може да обслужва постоянно нарастващия пътнически трафик в Китай. Ето защо в южната част на Пекин тече натоварено строителство за новото летище в Пекин – Даксин, което ще отвори врати през 2019 г.

1. Атланта, САЩ

Международното летище Hartsfield-Jackson Atlanta (ATL)  обработва над 100 милиона пътници,  което го нарежда на челно място в класацията. АTL е не само текущо е най-огромният летищен център, но и продължава да нараства с всяка изминала година.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: