Данък сгради и за санирани имоти

danuk-sgradi

Собствениците на апартаменти в блокове, санирани по Националната програма за енергийна ефективност, няма да бъдат освобождавани от данък сгради. Това предвиждат промени в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), публикувани на сайта на Министерството на финансите. По програмата са предвидени 1 млрд. лв., които трябва да стигнат за обновяването на близо 5000 блока.

От налога ще бъдат освободени само собственици, които са подобрили енергийната ефективност на сградите си за собствена сметка. За да се ползва преференцията, имотите трябва да имат енергиен сертификат клас B, C или D.

“За сградите, получили сертификат за енергийна ефективност като резултат от обновяването им с публични средства, не следва да се прилага данъчното облекчение“, категорични са от финансовото министерство. Причината е, че така собствениците на тези имоти ще получат двойна преференция.

Още в началото на годината от Националното сдружение на общините настояха да бъдат направени такива промени. От него посочиха, че заради предвидените данъчни облекчения за сградите след постигане на определен енергиен клас ще намалеят приходите в общинските бюджети.

С поправките в ЗКПО се променят и други данъчни закони. Например в Закона за ДДС е записано, че от косвения данък ще бъдат освободени услугите по предоставяне на медицинска помощ. Преференцията ще важи за лицата с медицински професии, т.е. лекари, стоматолози и фармацевти, които работят на граждански договори.

България чака от ЕК разрешение да запази данъчното облекчение за фирми, които имат големи инвестиции в общини с безработица с или над 25% над средното за страната. Ако има положителен отговор, тези компании вече няма да бъдат освобождавани автоматично от вноските за корпоративен данък, а ще трябва да кандидатстват за облекчението пред Българската агенция за инвестициите.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: