pixel

Чисто нов стадион в Русия буквално потъва

Kaliningrad

Само година след като Русия бе домакин на световното първенство по футбол, един от стадионите, завършен и открит месеци преди самото събитие, изглежда вече има сериозни проблеми и може би потъва в тресавище.

Доста неща около стадиона в Калининград, в руския анклав между Литва и Полша, не изглеждат добре. От разрушените огради наоколо, през главоболията с отводнителната система и повишения вече риск от наводнение.

Каква обаче е причината?
Според критиците на проекта, основната причина за проблемите е свързана с избраното за стадиона място. Арената в Калининград е построена върху влажна зона с рохкава почва, където никога преди това не се е издигал голям обект. Строителите е трябвало да укрепват основите с пясък, но от обвиненията на властите става ясно, че са решили да спестят от това, като в същото време са завишили цените за труда. Всичко това довежда до арести, включително и на висш представител на местната власт, срещу когото в момента се води дело.

Русия похарчи повече от 14 млрд. долара за домакинството на Световното първенство на ФИФА през юли и август 2018 г., с което превърна събитието в най-скъпото футболно първенство в историята. Както при Олимпийските игри в Сочи през 2014 г., построяването на инфраструктурата и стадионите бе съпътствано с обвинения за корупция, рушвети и лошо свършена работа.

Запустяването и разпадът на големи спортни съоръжения не са рядка гледка. Подобние е ситуацията с много от обектите за Олимпийските игри в Рио през 2016 г. Критиците обаче казват, че е изключително рядко да се види чак такава разруха като на стадиона в Калининград.

Арената струва 300 млн. долара и почти не се използва след края на световното първенство. Стадионът е дом на местния ФК „Балтика“ – отбор от последните дивизии в Русия, който има публика от едва няколко хиляди човека.

Проблемите с канализацията
Арената все пак попадна в светлината на прожекторите на 9 септември, когато прие домакинството на Русия в европейската квалификация срещу Казахстан.

Вместо да се задълбочи върху играта на терена, репортер от водещо спортно издание изрази своя шок от състоянието на стадиона и предрече, че националният отбор повече няма да стъпи там. „Дали няма да падне?“, попита той.

Още на следващия ден директорът на общинската фирма, която отговаря за стадиона, Алексей Мойса, свика спешна среща с високопоставени служители на местната власт, на която заяви, че канализационната и дренажната система са в много лошо състояние и се оплака, че се е стигнало дотук, защото не са били взети навременни мерки.

В същото време други специалисти изказаха опасение, че при обилен дъжд стадионът може да бъде наводнен.

Стадионът в Калининград винаги е бил сред най-проблемитичните сред всички построени за домакинството на световното първенство. Издигнат от кота нула, неговото откриване бе забавено до март 2018 г., само няколко месеца преди първия мач. В същото време фирмата, изготвила проекта на стадиона, обяви фалит заради финансовите си проблеми.

35-хилядното съоръжение e построено на остров между ръкавите на река Преголя. На това място никой не строи заради специфичните почви.

Строителната фирма е ръководена от приближения до Кремъл олигарх Арас Агаларов. Той също казва, че за укрепването на основите е използван половината от необходимия пясък. Не само по-малко – пясъкът е бил и с по-лошо от необходимото качество. Агаларов обвинява местната администрация за проблемите.

През 2017 г. полицията арестува Амир Кушков, бившият министър на строителството в област Калининград, Сергей Трубински, бивш заместник-директор, отговарящ за контрола на строежите, и Хаким Еристов, който е начело на фирмата подизпълнител, отговорна за предварителните работи по стадиона, включително укрепването на основите с пясък.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: