pixel

Блокове от био материал могат да заменят традиционната тухлена индустрия

Sugarcrete

Архитектурното студио Grimshaw и Университетът на Източен Лондон си сътрудничат, за да създадат Sugarcrete – строителен блок от био материал, изработен от багасе – страничният продукт, който остава след смачкването на стъбла от захарна тръстика.

Sugarcrete е разработен като евтина, нисковъглеродна алтернатива на тухлите и бетона в строителството, годна за многократна употреба.

Концепцията, дизайнът и изработката на материала са ръководени от служители и сътрудници на Университета на Източен Лондон (UEL).

Екипът на UEL разработва материала заедно с архитекта на Grimshaw Елена Шилова и технологичния директор на Grimshaw Анди Уотс, както и с подкрепата на марката захар Tate & Lyle Sugars.

Според екипа на Sugarcrete захарната тръстика е най-голямата култура по обем на производство, като в световен мащаб годишно се произвеждат почти два милиарда тона.

От тях като страничен продукт се получават 600 милиона тона влакнеста багаса. Багасата е смесена с минерални свързващи вещества, за да се създаде материалът Sugarcrete, който е направен така, че да бъде четири пъти по-лек и да има 15-20% от въглеродния отпечатък на традиционните тухли.

Sugarcrete

Според екипа изследователи материалът е по-евтин от бетона, а въглеродните му емисии са 20 пъти по-ниски.

„Използвайки само 30% от световното производство на багаса, Sugarcrete може да замени изцяло традиционната индустрия за производство на тухли, предлагайки потенциално спестяване на 1,08 милиарда тона CO2, което представлява 3% от световното производство на въглеродни емисии“, казва екипът на Sugarcrete.

С помощта на роботизирано производство и технология за добавена реалност (AR) блоковете са проектирани така, че лесно да се конструират и разглобяват, за да се използват повторно за множество проекти.

Материалът Sugarcrete има също така изолационни свойства и е пожароустойчив. Екипът предполага, че може да се използва за изолационни панели, носещи стени, структурни подови и покривни плочи.

Снимки: Chromaphotography

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: