pixel

Абсурдни велоалеи във Варна

veloalei

За опасни велоалеи в центъра на Варна алармираха велосипедисти в морската столица. Оказва се, алеите неочаквано прекъсват в подлези и електрически стълбове, съобщи БНТ.

Велоалеите са част от Проекта за интегриран градски транспорт, финансиран с европейски средства, и струват на данъкоплатеца близо 4 и половина милиона лева. Във Варна хората, които се придвижват с велосипеди, са все повече. За това идеята за изграждането на нови велоалеи зарадва мнозина. Според колоездачите обаче, те не отговарят на изискванията.

“Велоалеята прекъсната, човек трябва непрекъснато да спира да се качва на колелото, да минава с велосипеда през подлези.”, заяви Здравко Василев от велоклуб “Устрем”:

Колоездачите казват, че изградените волоалеи са по-тесни от заложените в проекта. Освен това по трасето има много неравности, шахти и дори стълбове. Друг проблем, според тях, е, че велоалеите са част от пешеходната зона, а не от пътя за автомобили.

“Виждаме, че велоалеята е построена изцяло по тротоара, на много место няма възможност пешеходците да избягат от велоалеята.”, допълни Калоян Стоянов.

Колоездачите са недоволни и от факта, че нито една от техните препоръки не е взета под внимание при изготвянето на проекта за велоалеите.

“Ходихме на много срещи, срещнахме сравнително добро отношение, но в момента, в който започнаха да се случват нещата, бяхме абсолютно изолирани от тези процеси.”, каза още Василев.

От общината заявиха, че няма как велоалеите да минават през най-натоварените кръстовища в града. И за да няма инциденти, колоездачите трябва да ползват подлезите. Казаха още, че при изграждането на алеите за велосипеди са спазени всички наредби и изисквания.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: