400,2 млн. евро по одобрени проекти са под въпрос заради липса на пари

европейски пари

Източник: vestnikstroitel.bg

Опасността България да не получи от Брюксел 400,2 млн. евро по вече одобрени и изпълнени проекти заради изчерпан евробюджет за 2012 г. продължава да е реална. Сценариите са два, като и двата са негативни в различна степен. Първата възможност е загубата да е безвъзвратна, ако Европейският парламент не успее да договори актуализация на бюджет 2012 с исканите около 9 млрд. евро.

Вторият вариант е неразплатените средства да бъдат прехвърлени към бюджета на Европейския съюз за 2013 г. и плащанията да бъдат изпълнени през 2013 г. От това обаче българският бюджет няма да бъде облекчен, защото ще се отвори доста голяма дупка от над 400 млн. лв.

От справка в бюджетната комисия към Европейския парламент става ясно, че към 31 октомври на България са преведени 328,3 млн. евро, но исканията за направени разходи, които са одобрени и все още неразплатени, са за 400,2 млн. евро. Най-голямата дължима сума е по Европейския фонд за регионално развитие – 207,9 млн. евро. По Кохезионния фонд правителството очаква 148,1 млн. евро, а по Европейския социален фонд – 44,2 млн. евро.

За проблема с разплащанията български евродепутати предупредиха още в края на октомври. Във връзка с актуализацията на европейския бюджет за 2012 г. страните членки са поискали да им бъдат възстановени разходи в размер на 9,7 млрд. евро, а Европейската комисия разполага до края на годината само с 3,7 млрд. евро.

„Тук не става дума за увеличаване на европейския бюджет, а за идващи сега искания за плащания за изпълнени проекти. Тези пари са били връщани на страните от 2007 г. насам, тъй като не са били ползвани в предишните години”, коментира българският евродепутат Ивайло Калфин.

Според него България трябва да даде допълнително около 16,5 млн. евро по актуализацията, но да получи разплащания по изпълнени европейски проекти за над 400 млн. евро.

Засега няма решение на проблема, след като делегацията на Европейския парламент напусна масата за преговори за бюджета за 2013 г., защото страните членки отказаха актуализация на бюджета на ЕС за 2012 г. с 9 млрд. евро.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: