pixel

Вятърна турбина претендира да е най-подходяща за градски инсталации

турбина

Източник: greentech.bg

С нов патент в ръката Windstrument се кани да „донесе достъпна възобновяема енергия за масите“ с уникалния си дизайн на вятърна турбина, която може да се монтира на покрива или на полето, в градските райони и във вятърните паркове.

Според компанията, тази новаторска форма позволява на турбината да функционира в условия на турбулентен вятър, тъй като витлата й образуват „въздушна възглавница“ около своите повърхности, което изглажда движението на витлата и елиминира вибрациите в самите турбини.

Нетрадиционната форма на Windstrument се нарича коничен хеликоид. Моделът има естествено приложение при растенията и животните. За него се твърди, че е „най-енергийно ефективен, генерира най-много и е най-трайният съществуващ модел“. От компанията твърдят, че този дизайн дава възможност за генериране на вятърна енергия, която не е опасна за птиците и за хората, било то на високо или в градска среда. Турбината е в състояние да започне да генерира енергия при скорост на вятъра от около 3 м./сек.

Турбините могат да се монтират самостоятелно, например при малки домашни системи, или пък във връзка с други турбини, разположени в конфигурация, наречена WindOrchard („Вятърна овощна градина“), при което са подходящи за промишлено производство на енергия. Турбините са с лесно заменяеми части (включително витлата), а поради малките си размери и малко тегло могат да бъдат транспортирани и инсталирани бързо и лесно, с много по-малко въздействие в сравнение с големите конвенционални турбини.

Настоящият размер на Windstrument има 125-сантиметров диаметър на ветросборната площ и производствен капацитет от 1,2 кВт. Разработват се както по-малки, така и по-големи модели. Витлата са изработени от 50% рециклиран фибро-подсилен полипропилен, но целта на компанията е да бъде в състояние да използват отливки от 100% рециклиран полипропилен.

Компанията получи патент през юли тази година и планира да предложи и вариант за плаващи офшорни вятърни инсталации.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: