pixel

В столичния кв.“Младост“ стартират референдум за зелените площи

zeleni-ploshti

Представители на Инициативен комитет „За Зелен Младост” внесоха 14 040 подписа за свикване на местен референдум в район „Младост” на Столична община.

„14 040 подписа внасяме, като това е повече от достатъчно. Необходимите по закон са под 9000, така че имаме достатъчен голям резерв, който от една страна показва много голямата воля на хората да се включат в подписката, която организираме. От друга страна показва, че имаме и достатъчно добър резерв, така че да сме сигурни, че ще се проведе референдум с двете ни искания.“

Това заяви Войслав Тодоров, общински съветник и член на Инициативния комитет „За Зелен Младост“, цитиран от БГНЕС.

Въпросите за референдума срещу презастрояването в квартала са два:

1. Подкрепяте ли да се приемат изменения в Общия устройствен план и Подробните устройствени планове на „Младост 1“, „Младост 1А“, „Младост 2“, „Младост 3“, „Младост 4“, които да не позволяват ново застрояване на съществуващите зелени площи, междублокови пространства, терени с разположени съоръжения за игра на деца, паркинги и погранични на парковете територии?

2. Подкрепяте ли да се обяви мораториум върху издаването на разрешения за строеж и започващо строителство в район „Младост“ на Столична община, област София – град, до промяна на Общия устройствен план и Подробните устройствени планове на „Младост 1“, „Младост 1А“, „Младост 2“, „Младост 3“ и „Младост 4“?

Войслав Тодоров поясни, че провеждането на такъв референдум по никакъв начин не означава, че подписалите се искат да спрат цялото строителство в „Младост“.

„Искаме да се преразгледат устройствените планове и хората реално да имат думата какво приемат и не приемат да се случва в квартала им.

Искаме да променим това – хората да си кажат думата и заедно с тях да видим какво остава като строителство и какво е необходимо да бъде преосмислено“, подчерта общинският съветник.

Според него чисто юридически няма пречка новоизбраният кмет на район „Младост“ Десислава Иванчева да бъде и председател на инициативния комитет.

„Тя беше избрана за кмет до голяма степен заради тази кауза, която тя започна“, посочи Тодоров.

От своя страна Ивета Вутова от Инициативния комитет разясни, че събирането на подписи е започнало на 13 септември тази година.

Орлин Иванов, председател на Постоянна комисия по местно самоуправление и нормативна уредба в Столична община, обясни, че процедурата е след внасянето на подписката тя да бъде изпратена в ГРАО за проверка на подписите на лицата, които участват в нея.

„След това, ако приемем, че е постигнат необходимият брой гласове, председателят на Общинския съвет следва да уведоми в 3-дневен срок общинските съветници и да насрочи сесия на Общинския съвет в едномесечен срок“, разясни Ивано
Той посочи, че в този период следва кметът и постоянните комисии, на които бъде разпределена преписката, да се произнесат със становище.

„Една двадесета подписи са нужни от регистрираните гласоподаватели в район „Младост“, за да има предложение. Една десета вече задължава Общинския съвет да се произнесе на сесия. Общинският съвет с мотивирано решение може да отхвърли искането за референдум, но може и да го приеме. В лично качество аз подкрепям всяко едно допитване до гражданите“, изтъкна Орлин Иванов.

В столичния район „Младост“ живеят около 100 хиляди души.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: