pixel

Соларни клетки се пръскат като спрей и имат 19% ефективност

solar

Към днешна дата най-ефективният начин за правене на слънчеви клетки е използването на силиций. Сега екип от учени от Университета на Шефийлд във Великобритания изобретил соларни клетки на база перовскит, които се нанасят с помощта на спрей – подобно на графити. Откритието може да помогне за намаляване на разходите за електричество от слънчева енергия.

Намаляването на разходите за слънчева енергия е причината, поради която миналата година беше рекордна за новоинсталираните системи за усвояване на слънчевата енергия в световен мащаб.

Екипът от Шефийлд е открил, че с помощта на нанасяне на перовскит като спрей „може да се направи прототип на слънчеви клетки с ефективност до 11 на сто“. Водещият изследовател – професор Дейвид Лидзи – казва: „Има много вълнения около фотоволтаиците, базирани на перовскит. Това проучване … усъвършенства досегашната работа, при което перовскитният слой се бил депозира чрез разтвор с помощта на лабораторни техники. Това е значителна стъпка в посока ефективни слънчеви и изработване на евтини устройства, които се произвеждат с помощта на … валцуване“.

Полагането на фотоволтаични клетки във вид на спрей не е новост само по себе си. Досега обаче подобни техники са били базирани а органични компоненти, а сега за първи път това се прави именно с перовскит.

Ефективни органометални халогенни перовскитни фотоволтаици бяха демонстрирани за първи път през 2012. Това е много обещаващ нов соларен материал, тъй като „съчетава висока ефективност с минимални разходи за материали“.

Отпадъците от процеса на напръскване на перовскитния материал са нищожни. Процесът може да бъде мащабиран за производство на големи обеми, подобно на прилагането на боя за автомобили и графичния печат.

Докато повечето соларни клетки се произвеждат чрез използването на енергоемки материали като силиций, перовскитът изисква много по-малко енергия. Чрез нанасянето чрез спрей на перовскитния слой екипът се надява енергията, използвана за производството на една слънчева клетка, да бъде допълнително намалена.

„Най-добрата ефективност на сертифицирани органични соларни клетки е с около 10 на сто. Перовскитните клетки обаче вече имат ефективност от 19 на сто. Това не е много далеч назад спрямо силициевите клетки с техните 25 на сто – това е материалът, който доминира на соларния пазар в световен мащаб“.

Според него, перовскитните устройства са изградени по начин, подобен на органичните соларни клетки, с тази разлика, че е заменен ключовият, светло-абсорбиращ слой. Вместо да е от органичен материал, той е от первскит. Именно това е осигурило значителното увеличение на ефективността.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: