pixel

Сбъркана документация проваля европроект за 5 млн. лв.

ЦЕНТЪР

Източник: trud.bg

Провал заплашва изграждането на 7 центъра за настаняване от семеен тип в три варненски района на стойност близо 5 млн. лв. Това стана ясно през миналата седмица, когато община Варна прекрати обществената поръчка за строителството на обектите заради разминавания в документацията.

Според управителя на общинското предприятие “Инвестиционна политика” Звездин Стоилков несъответствията лъснали след множество запитвания от потенциални участници в поръчката. “Става въпрос за редица неточности в техническите проекти за отделните обекти, които са в разрез с нормативната рамка. Те се отразяват пряко на количествено-стойностните сметки, които няма как да излязат, ако се спазят всички правила за строителство”, обясни Стоилков.

Той даде за пример липсата на изискване за поставяне на пожаро-известителна сигнализация, която е задължителна, за да се въведе в експлоатация всяка сграда. Строителите нямало как да я изпълнят, след като липсва в заданието. Той уточни, че ръководеното от него предприятие отговаря единствено за правилното провеждане на процедурата по Закона за обществените поръчки (ЗОП), а възлагателното писмо идвало от ръководителя на проекта. В този случай това също е общински служител – Емилия Дякова, началник-отдел “Паспортизация и регистрация на строежи” в община Варна.
Пред “Твоят ден” Дякова заяви, че инвестицонното проектиране е било възложено с общински средства през 2011 г. През февруари 2012 г. е подписан договор за финансиране с Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), а тя ръководи проекта от миналото лято.

“Досега няма усвоени европари, а тръжната документация в момента се преработва. Ще я предоставим веднага след това за предварителен контрол пред МРРБ и смятам, че до средата на месеца ще сме в готовност да обявим новата процедура по ЗОП”, допълни Дякова.

Съгласно договора за безвъзмездно финансиране по европроекта седемте сгради трябва да са изградени до края на януари 2014 г.

Според експерти реалистичният срок за обявяване на новата поръчка е до края на юли, а самата процедура може да приключи до 40 дни с подписване на договори. Това означава, че сградите трябва да се вдигнат и въведат в експлоатация за 5 месеца, 3 от които зимни.

Това не е невъзможно по принцип, но само ако новата тръжна документация е изрядна и няма обжалване на поръчката, твърдят строители.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: