pixel

Саудитска Арабия готви 109 млр. долара за слънчева енергия

фотосоларни

Източник: greentech.bg

Докато тече срещата на върха на ООН за изменението на климата в Доха тази седмица, вниманието към проблемите на опазването на планетата е изострено, а петролният бизнес е недолюбван. Затова може би не е изненадващо, че Саудитска Арабия избра точно миналата седмица да потвърди, че е на път да започне работа по първата си голяма слънчева ферма в началото на следващата година. Проектът е част от амбициозни планове, които биха могли да превърнат най-големия износител на петрол в света в една от най-екологичните страни на планетата с над третина от електричеството й, добивано от слънцето.

Халид Ал-Сюлейман, вице-президент на службата за атомна и възобновяема енергия на крал Абдула, заяви за държавната прес-агенция, че работата по първата слънчева ферма в страната е готова да започне веднага след като правителството подпише готовата вече стратегия за възобновяема енергия. Фермата ще започне да подава електроенергия към мрежата до 2015 г. Това ще отбележи първата стъпка по пътя на правителството към по-чиста енергетика.

Саудитска Арабия обяви по-рано тази година, че планира да има 41GW слънчев капацитет до 2032 г. чрез комбинация от слънчеви фотоволтаични и слънчеви топлинни технологии.

Сега страната очерта и плановете си да инвестира 109 млрд. долара през следващите 20 години, за да се възползва от отличните си слънчеви ресурси и да обогати своя енергиен микс.

Планът като че ли е отражение на решенията на няколко страни в региона, включително Катар, Абу Даби и Дубай, които наскоро представиха нови планове за ускоряване на инвестициите във възобновяеми енергийни източници.

Отделно от това Саудитска Арабия се зае да задвижи и плановете си за изграждането 17 нови ядрени реактора през следващите 20 години на приблизителна цена от 100 млрд. долара.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: